1 av 4
- Foto: Privat/Privat/Marla Aufmuth
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Marla Aufmuth

Läkare: Låt nätläkare hjälpa till att stoppa hudcancer

Läkare: "Långa vårdköer är ett direkt hot för att stoppa cancer, särskilt om det får patienter att bortprioritera att uppsöka hudläkare i tid".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hudcancer är Sveriges snabbast växande cancerformen. Men till skillnad från andra cancerformer kan mer än 90 procent av hudcancerfallen botas, bara de upptäcks och behandlas i tid.

Statistik från SKL visar dock att 55 procent behöver vänta längre än 30 dagar på ett första besök hos en specialistläkare. Långa vårdköer är ett direkt hot för att stoppa Sveriges snabbast växande cancerform; särskilt om det får patienter att bortprioritera att uppsöka hudläkare i tid.

Det är här nätdoktorerna kommer in. I dagarna har det förts en debatt i flera medier gällande huruvida nätläkare stöttar eller stjälper svensk sjukvård. Debatten ifrågasätter samhällskostnaden för nätläkartjänster, och om det verkligen går att diagnostisera via mobiltelefon.

Vi själva är legitimerade hudläkare, och har valt att ansluta oss till hudläkarappen First Derm. Forskning har visat att en hudläkarapp kan erbjuda en diagnostisk träffsäkerhet i likhet med en fysisk undersökning hos en hudspecialist.

Mobil teknologi kan idag möjliggöra en snabb prioritering av patienter som behöver vård. First Derm är en triagetjänst, det vill säga att vi screenar första symtom för att hitta de sjukaste patienterna.

De med misstänkt hudcancer kan sedan skicka en egenremiss direkt via appen för att träffa en lokal hudläkare. Vi fungerar lite som ett 1177 för hudfrågor.

Och vi belastar inte landstingens budget likt andra nätläkartjänster. Idag är vart femte besök till vårdcentraler hudrelaterade.

Av de som använder vår app rekommenderar vi cirka 70 procent att köpa receptfria läkemedel på apotek för behandling, vilket sparar svensk sjukvård tusentals onödiga besök. Sveriges hudkliniker kan istället fokusera på patienter som behöver vård mest.

Hudcancer har en mycket hög överlevnadsgrad. Förutsatt att den upptäcks i tid. Att ha huddoktorn i telefonen kan rädda liv.

John Paoli, docent, hudläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Normann Iversen, hudläkare, HudDoktorn i Örebro
Alexander Börve, leg. läkare, doktorand, Sahlgrenska Akademin, Grundare First Derm, Göteborg / San
Francisco

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har använt dig av nätläkare?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.