Christian Carlsson, KDU skriver om Facebookvåldtäkten
1 av 2
Christian Carlsson, KDU skriver om Facebookvåldtäkten - Foto: Privat/Facbook/TT
2 av 2
- Foto: Privat

KDU: Straffrabatt för våldtäktsmän är ett hån mot offret

Christian Carlsson: "Två unga män står nu åtalade för att ha våldtagit en trettioårig kvinna som befann sig i en särskilt utsatt situation".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Brottslingar ska dömas till rättvisa straff som ger brottsoffret upprättelse. Det innebär att straffen måste stå i rimlig proportion till brottets allvar och den kränkning som brottet innebär för brottsoffret.

Medan Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Grön Ungdom arbetar för lägre straff, menar vi i KDU att straffen för vålds- och sexualbrott måste bli hårdare.

Minimistraffen måste höjas för att fler ska dömas till rättvisa straff. Dessutom måste raden av omoraliska straffrabatter och förmildrande omständigheter avskaffas.

Att en brottsling kan få ett lägre straff bara för att gärningsmannen skadar sig fysiskt i samband med brottet eller blivit av med jobbet på grund av sin brottslighet är inte rimligt.

Straffet kan också bli lägre om brottet utfördes för lång tid sedan, men straffet borde istället utgå ifrån den kränkning brottsoffret utsatts för, inte beroende på när brottet ägde rum.

Det finns fler orimliga straffrabatter, och allvarliga exempel på det. De flesta har säkert hört om den vidriga våldtäkten i Uppsala, den 22 januari tidigare i år, den som livesändes på Facebook.

Två unga män står nu åtalade för att ha våldtagit en trettioårig kvinna som befann sig i en särskilt utsatt situation och vi kan konstatera att den ena som står åtalad är 18 medan den andra är 21 år.

Det som färre har hört om är att om den som är 18 år döms för våldtäkt så kommer han att slippa halva straffvärdet.

Minimistraffet reduceras nämligen automatiskt till hälften, enbart för att gärningsmannen råkar vara 18 istället för 21 år. Det beror på den så kallade ”ungdomsrabatten” och den gör oss i KDU förbannade.

Ett grovt brott, som våldtäkt, blir naturligtvis inte mindre allvarlig bara för att gärningsmannen råkar vara 18 år. Det är fråga om myndiga personer i båda fallen och straffet borde givetvis avgöras av själva gärningen och den kränkning brottet medfört för brottsoffret, inte av gärningsmannens ålder.

Ungdomsrabatten är omoralisk och måste omedelbart avskaffas, men på det här området gör den rödgröna regeringen ingenting.

De snackar ofta om hårdare straff, men levererar inte. Nu är det upp till regeringen att visa att man är mer än rättspolitiska posörer.

Sverige förtjänar en rättspolitik med rättvisa i fokus!

Christian Carlsson,
Förbundsordförande, KDU

KDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.