1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

Jag tvingas leva på donationer – jag har inget annat val

Nelly Mathilda Fredlund: "Människor nöts ner till ingenting, med hjälp av fattigdom, diagnosförnekelse och omyndigförklaring".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag gjorde den här lilla filmen eftersom jag blev så frustrerad av den research jag håller på med till artikeltexten som nämns i klippet. Kontrollsamhället.

Där människor nöts ner till ingenting, med hjälp av fattigdom, diagnosförnekelse och diverse varianter av omyndigförklaring.

Försäkringskassan, framförallt, verkar inte förstå hur utmattning ser ut i vardagen eller att det drabbar de flesta kroniskt sjuka efter en längre tid av ekonomisk stress.

Läkares bedömningar viftas bort av människor som saknar all form av medicinsk kompetens och i kläm hamnar den lilla människan som inte orkar kämpa, på grund av utmattningen.

Och till er som tror att ni har ert på det torra på grund av hur er nuvarande situation ser ut, har jag gjort en jämförelse mellan hur jag hade det innan jag blev sjukskriven och hur det ser ut idag.

Jag har även försökt göra en jämförelse mellan svensk medellön samt Försäkringskassan högsta, respektive lägsta ersättning. Vi har fattiga i Sverige. Många av oss är fattiga för att systemet bestämt att det ska vara så, inte för att vi inte betalat skatt och “gjort rätt för oss”.

De allra flesta klarar av att leva snålt under kortare perioder, men ju längre tid som går desto svårare blir det. Speciellt om man har extra utgifter i form av mediciner, sjukvård, specialkost, hemtjänst och allt annat som kostar när man drabbats av ohälsa.

Att aldrig kunna spara, ha pengar till självrisker, sjukvård, mediciner, mat och andra nödvändigheter är vardag för alldeles för många i vårt land.

Min situation:

2004 (Innan sjukskrivning)

Årsinkomst: ca. 300 000 kronor

Hyra per år: ca. 44 400 kronor

2017 (Samma lägenhet, sjukersättning baserad på SGI)

Årsinkomst: ca. 155 000 kronor

Hyra per år: ca. 86 400 kronor

Min hyra har alltså nästan dubblats, samtidigt som min inkomst halverats. Detta är inte ovanligt efter en längre tid som “pensionär”, eftersom sjukersättningen inte utvecklas på samma sätt som löner och saker som hyra, lånevillkor etcetera.

Men om man tjänar jättemycket mer pengar så är det väl lugnt, kanske du tänker?

Men nej, det finns ett tak för hur mycket man är värd som sjukling och det landar på maximalt 714 kronor per kalenderdag vid 80 procent av lön.

Vilket blir en månadslön på 21 420 kronor, innan skatt. En svensk medellön ligger på ca 28-32 000 kronor (Enligt SCB/CNN) medianlönen är givetvis ett par tusenlappar lägre, vilket ändå betyder att även om du befinner dig i mittfåran ekonomiskt, så kommer du få väldigt mycket mindre pengar om du skulle ha oturen att bli sjuk.

Vi har det inte bra i Sverige. Det är en seglivad myt. Vi har dock en väldigt tjusig och blank yta som förblindar allmänheten och lär den att ignorera de som desperat skriker på hjälp.

Vi betalar en av världens högsta skatter, men vad får vi egentligen tillbaka? Och var tar egentligen pengarna vägen? Dessa frågor kommer jag diskutera och i vissa fall ge svar på i min text om kontrollsamhället. Tills dess, ta hand om varandra där ute!

Nelly Mathilda Fredlund

---------------------------------------------

Gillar du det jag skriver? Skicka då gärna mina texter vidare i dina nätverk och om du vill/har möjlighet, donera gärna en slant till mig via Swish på nummer 0768969772. Tack på förhand! ♥

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.