Gudrun Schyman och Karin Ploen (Fi) skriver om förlossningsvården
1 av 4
Gudrun Schyman och Karin Ploen (Fi) skriver om förlossningsvården - Foto: Oscar Stenberg/Privat/TT
2 av 4
- Foto: TT
Gudrun Schyman, Partiledare för Feministiskt initiativ
3 av 4
Gudrun Schyman, Partiledare för Feministiskt initiativ - Foto: Copyright 2016 Oscar Stenberg, all rights reserved. / Oscar Stenberg
Karin Ploen, Ledamot i Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp
4 av 4
Karin Ploen, Ledamot i Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp - Foto: Privat

Fi: När ska Wikström börja bry sig om förlossningskrisen?

Gudrun Schyman och Karin Ploen (Fi): "Det handlar om hur vi i ett modernt och rikt land som Sverige väljer att välkomna våra barn till världen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förlossningsvården är i kris i hela landet: personalen går på knäna och födande kvinnor tas inte emot på sjukhusen för att det inte finns plats. I Sollefteå är det ännu värre där BB har lagts ned och de som ska föda tvingas resa 20 mil på slingriga skogsvägar utan mobiltäckning.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har kallat några landsting till ett slutet möte den 28 mars, vilket väcker hopp om att en förändring är på gång. Nu ska väl ändå frågan upp på bordet och de riktiga lösningarna som förändrar, komma fram?

Men nej tyvärr, syftet med mötet är att gå igenom hur landstingen kvalitetssäkrar och informerar, men också hur de lugnar oroliga medborgare. Är det verkligen det som landstingens resurser ska användas till? Att lugna ned oroliga medborgare? Vi förväntar oss mer än så.

Det stämmer att lugn och ro behövs, men de som behöver det är blivande föräldrar, barnmorskor och nyfödda barn. När landstinget i Västernorrland stängde BB i Sollefteå 30 januari försäkrade de att riskerna för barn och gravida inte kommer att öka trots de stora avstånden för många.

Det motsägs av erfarenheter från Finland där antalet BB har halverats under de senaste 25 åren, vilket lett till en ökning av antalet oplanerade förlossningar utanför sjukhus.

Forskningsresultat från Institutet för Hälsa och Välfärd (THL) som är underställt finska Hälso- och socialvårdsmyndigheten visar att om avståndet till BB är mer än 35 kilometer eller tar med än 40 minuter så ökar risken att fler förlossningar sker på vägen dit. De har också konstaterat att risken att barnet dör är sex gånger högre när barnet föds oplanerat utanför sjukhus.

Svensk forskning visar att antalet underlivsskador minskar när förlossningen sker i lugnare tempo och där den födande i större utsträckning själv väljer förlossningsposition.

Påskyndade förlossningar ökar risken för komplikationer och skador med ibland långvariga problem för kvinnan och större kostnader för medicinska ingrepp under och efter förlossning.

Feministiskt initiativ vill ha kvalitet i förlossningsvården. Det handlar om hur vi i ett modernt och rikt land som Sverige väljer att välkomna våra barn till världen. Vi vill se en likvärdig förlossningsvård med fler förlossningsplatser och fler anställda.

Tillgång till välfärd och service måste finnas jämlikt och rättvist fördelad i hela landet. Det är viktigt med en lugn och trygg miljö för att utan tidspress ha möjlighet att fokusera på att föda.

Förlossningsvården ska organiseras så att det krävs minsta möjliga medicinska interventioner. Det ska finnas kontinuitet i vården – före, under och efter förlossningen och den som föder ska ha tillgång till en egen barnmorska under själva födsloarbetet. Vi förväntar oss mer av landstingen än att de lugnar ned oroliga medborgare.

Det behövs riktiga åtgärder för att Sverige ska få en förlossningsvård värdig ett modernt samhälle. Det krävs en omfördelning av resurser inom vården där kvinnor prioriteras högre: både de som föder barn och barnmorskorna.

Gudrun Schyman,
Partiledare Feministiskt initiativ

Karin Ploen,
Ledamot i Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp

/
FI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.