Alexandra Rejsmar tycker inte att man sa få välja russinen ur kakan som barnmorska
1 av 3
Alexandra Rejsmar tycker inte att man sa få välja russinen ur kakan som barnmorska - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Alexandra Rejsmar
3 av 3
Alexandra Rejsmar - Foto: Privat

Vill du inte utföra min abort får du heller inte förlösa mitt barn

Alexandra Rejsmar: "Annars får du hänga av dig din tro vid dörren och klä på dig den igen, när jobbet är klart".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Alexandra Rejsmar

Läs Alexandras blogg här AlexandraRejsmar

1 Januari 1975 verkställdes lagen om rätt till abort i Sverige. Vi kvinnor i Sverige har fått rätten att bestämma över vår kropp och vårt liv, utan att riskera att dö. Samtidigt dör 47 000 kvinnor om året, i länder där abort inte ses som en rättighet, där det är olagligt. 47 00 kvinnor, alltså 5 kvinnor i timmen.

Ingen kan väl ha missat debatten kring vårdpersonalens rättigheter. Ellinor Grimmark, färdig barnmorska blev erbjuden arbete vid Jönköpings landsting, men erbjudandet drogs tillbaka när det framgick att Ellinor inte tänkte utföra några aborter. Detta på grund av hennes kristna tro.

Grimmark har sedan anmält Jönköpings landsting för diskriminering av religionsfrihet och kränkning av samvetsfrihetslagen.

Det är bortom mitt förstånd, varför man väljer ett yrke där abort är en stor del. Varför väljer man att utbilda sig till barnmorska på 2000-talet när abort har varit en kvinnas rätt sedan 1975?

Ska en taxichaufför ha rätten att endast köra vänster på grund av politiska ställningar "Nä nä nä, höger känns inte riktigt rätt för mig förstår du".

Som vårdpersonal, kommer vi att behöva göra saker som vi inte tycker är speciellt härliga. Att lägga händerna på ryggen, när en patient är 0HLR:ad och får ett andningsuppehåll, är inte heller min favorit. Men det är mitt jobb.

Varför propsar människor på att ta ifrån oss rätten till vår kropp? Varför vill man att en kvinna ska föda ett ovälkommet barn? För vem är det bra?

Argument som "Jag är för, men emot abort som preventivmedel", känns överflödiga, då det är en ytterst liten procent som gjort så många aborter.

Abort är lagligt och därför bör vi inte lägga någon värdering i hur många en kvinna gör, eller varför hon gör dem. Vill vi bli ett land, som faller in i statistiken för kvinnor som dör under osäkra aborter?

Vi får aldrig glömma att det är patienten som är utsatt, inte vårdpersonalen, som utbildat sig för att hjälpa patienten. Vill inte en barnmorska hjälpa mig, när en abort känns som mitt enda alternativ, vill jag inte ha hen vid min sida under en förlossning heller.

Man kan inte välja ett yrke, för att sedan plocka russinen ur kakan. Är du religiös och inte kan göra vissa saker på grund av din tro, då kanske du ska välja ett annat yrke. Annars får du hänga av dig din tro vid dörren och klä på dig den igen, när jobbet är klart.

Alexandra Rejsmar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.