1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Föräldrar, lägg undan era egon och läs en bok för barnen!

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Gör både miljön och dina barn en verklig och fantastisk tjänst. Läs en bok för dem nu ikväll mellan 20:30 och 21:30".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det känns nästan alltid lite futtigt när vi som vanliga medborgare uppmanas/kommenderas att praktiskt göra något för miljön.

Att vika ett mjölkpaket och sortera potatisskal för att det ska regna mindre i Bangladesh känns som något som vi gör för att få briljera inför oss själva, mer än för miljön.

Dessutom blir miljövännerna väldigt ofta lite uppfordrande mot dem som inte begriper hur viktigt det är att kärnhuset från äpplet hamnar i en korg och resten av äpplet i en annan.

Köper man inte krav-bananer ska man dö. Och dör man är det ju en mindre som smutsar ner de heliga miljövännernas välsignade jordmån. Typ.

Gnälligt?

Ja, lite faktiskt. Sorry. Solen gör konstiga saker med en annan gammal depprockare.

Ikväll är det tänkt att vi ska släcka ner under en timma. De vill få oss att släcka ljuset mellan 20:30 och 21:30. En timma utan lampor tänker jag.

Få in lite stampad potatiskällare-känsla i tillvaron kanske. Stå med huvudet mot köksfönstret och blänga surt på grannhuset för att se om de är lika lydiga och duktiga som vi i det här huset.

Men så slår det mig. Det är ju en utmärkt idé. Särskilt för alla oss barnfamiljer som äntligen kan göra något verkligt vettigt för framtiden, nämligen att stuva undan alla tusen blinkande, blippande, skränande, sjungande och sjudande skärmar av olika slag och sätta det gamla hederliga och beprövade vapnet böcker i händerna på våra barn.

Läs en bok ikväll helt enkelt. Slå de berömda två flugorna i den berömda smällen. Stäng av repriser av Wild Kids, eller Frost, eller ännu vidrigare repriser av den fruktansvärda Melodifestivalen, eller allt hjärndött tecknat, allt våld, allt obegripligt som barnen hänger som klasar framför, och LÄS EN BOK FÖR DINA BARN.

Gör både miljön och dina barn en verklig och fantastisk tjänst. Läs en bok för dem nu ikväll mellan 20:30 och 21:30.

Och när de somnat och du legat bredvid dem en stund och när du sett deras drömmar röra sig som vårfloder under de där vackra ögonlocken, när du luktat dem i nacken och tackat Gud för att du får ha dem hos dig.

När du viskat att du älskar dem mer än allt i hela världen, mer än ditt förbannade jobb, mer än dina hiskeligt egocentriska planer, mer än våren.

När du är säker på att dina kärleksord hittat in till dem i deras varsamma och trygga sömn, testa då själv att fortsätta ha de förbannade skärmarna släckta, och leta upp en tjock roman som du kan försvinna in i.

Låt den kosta dig lite ansträngning. Minns de där åren när du älskade dikter av Karin Boye och gick klädd i basker och längtade efter att få kyssa de svåra flickorna i sina bärfärgade hårspännen. Låt ditt ego vila och läs en bok som utmanar dig.

Det kan bli en riktig vacker helg, trots allt.

Marcus Birro

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.