Goled Fajsal, Liberalerna
1 av 3
Goled Fajsal, Liberalerna - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Goled Fajsal (L): Polisen borde få beslagta IS-krigares pass

Goled Fajsal: "Alla som har haft samröre med ISIS ska betraktas som icke-svenska medborgare".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Goled Fajsal på Twitter @LiberalGoled

Enligt uppgifter har Sverige idag över 150 ISIS-anhängare i landet, men mörkertalet kan enligt Säpo vara stort. I Sverige och andra nordiska länder är tonvikten på rehabilitering i straffsystemet stort.

I viss utsträckning kan det fungera, men det gäller inte personer som halshuggit andra människor. Jag anser att vi inte kan ha personer i Sverige som deltagit i denna extremistgrupp.

De representerar en ond ideologi som i grunden är oförenlig med begrepp som demokrati, frihet, upplysning, och allas lika rättigheter.

På frågan om hur mycket kraft de har, är svaret att de har potentiellt mer än någon annan extremistgrupp hittills. Propagandan har varit effektiv, spridning bred.

ISIS har lyckats värva okunniga, vilsna unga muslimer runt om i världen med sin extrema tolkning av sharialagar. Deras metoder har varit framgångsrika. Rörelsen har bland annat använt gerillakrigsföring i form av improviserade sprängmedel och bakhåll.

Rädsla har spridits med hjälp av vidriga mord, självmordsbombare, brutala avrättningar av gisslan genom halshuggning och andra medel.

Det är mycket allvarligt att svenskar reser utomlands för att ansluta sig till extrema terrorgrupper. Lagarna har ändrats så att det nu är brottsligt att delta i terrorismträning eller att resa utomlands för att ansluta sig till terrorgrupper. Men det finns fortfarande luckor som behöver täppas till.

Liberalerna vill skärpa lagstiftningen mot den som deltar i stödfunktioner till terrorgrupper utan att aktivt utföra terrordåd. Vi vill också undersöka möjligheten att tillfälligt beslagta pass för den som misstänks vara på väg att resa utomlands till en terrorgrupp.

Personligen vill jag gå ännu längre. Polisen bör ges möjlighet att beslagta deras pass och skicka tillbaka alla ISIS-anhängare i samma ögonblick de sätter sina fötter i landet.

Alla som har haft samröre med ISIS ska betraktas som icke-svenska medborgare. Det är viktigt att medborgarna i Sverige känner sig trygga och säkra. Staten behöver stoppa ISIS från att komma in i landet, då har vi tagit ett steg åt rätt håll.

Genom att stoppa dem vid gränsen slipper vi riskera framtida mord begångna av ISIS-militanter i Sverige. De som anser de förtjänar en andra chans, och att brotten begicks i mellanöstern, tror att de kan bli goda produktiva medborgare genom bostäder och jobb.

De som inte hittar någon plats för att passa in kommer i desperation att dras tillbaka till sina gamla vanor ur desperation, dubbelt så engagerad och förbittrade som tidigare.

De naiva försöker förebygga det, men om det inte fungerar, är det rättvist att spela rysk roulett med medborgarnas liv?

Avslutningsvis. Kan man rehabilitera en terrorist? Mitt svar är nej.

Goled Fajsal,
Liberalerna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.