1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Först när jag var "ägd" av en annan man accepterades mitt nej

Angelica Samarikoff: "Som kvinna vet jag att det inte räcker med att säga ”för jag vill inte”."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag var en sådan som sa att jag ”inte vill kalla mig feminist” med argumentet att det är ett uttryck som gör mer skada än nytta. Men egentligen mest för att jag inte ville uppfattas som en sån där arg och oresonlig kvinna som jag alltså själv associerade ordet med.

Jag har alltid trivts bättre i sällskap av män och bland män vill man gärna uppfattas som en sån där skön tjej för att accepteras. Inte arg och oresonlig. Men sen dess har något hänt. Jag har vaknat upp. Jag har blivit medveten om de strukturer som jag själv är en del av och dagligen påverkas av.

Jag får tvetydiga känslor när jag blir kallad för ”frispråkig” för att jag pratar öppet om det mesta. Å ena sidan blir jag glad – för vem vill väl inte vara frispråkig, det är ju ett positivt laddat ord. Men å andra sidan förbannad, för ingen skulle sagt det till mig om jag varit en man.

Det är liksom lite komiskt när en kort, blond kvinna pratar öppet om saker. Lite förbjudet. Retsamt. Och då blir jag arg. För att vi inte kommit längre än så. Längre än att den första uppfattningen om mig alltid kommer baseras på mitt kön.

Men för att kunna beröra män med den här texten, låt mig vara konkret, tillåt mig att presentera en sak som hände mig en dag för att jag är kvinna.

Upplevelsen utspelar sig när jag är på väg hem från en utekväll. Jag skulle åka tunnelbana hem från Slussen och gick längs Götgatsbacken. Under promenaden till Slussen kommer en man fram för att ”prata med mig”.

När jag svarade att jag inte var intresserad av det fick jag standardfrågan ”varför?” och som den vana kvinnan jag är vet jag att det inte räcker med att säga ”för jag vill inte” utan sa istället det enda som verkar vara en giltig anledning ”jag är förlovad”.

Först när jag är ägd av en annan man accepteras mitt nej. ”Jaha okej” sa mannen och jag vandrade vidare. Lättad över att det gick så lätt.

Sen mötte jag ännu en man som kommer fram till mig. Svarade samma som till tidigare man. Men denna gången räckte inte detta. Han följde efter mig. Hela vägen till tunnelbanan, som dessvärre inte gick för än en halvtimme senare.

”Yey me” tänkte jag och stod där med den minst sagt besvärlige mannen som vägrade ge sig av. Mannen blev mer och mer aggressiv och jag anstränger mig mitt yttersta för att inte tappa fattningen, för att inte visa svaghet och jag upprepade högt ”snälla gå”, ”snälla låt mig vara”, ”jag är inte intresserad”.

Jag märkte under tiden hur människor på perrongen, män, uppmärksammat detta men medvetet valt att inte lägga sig i. Kanske för att mannen var muskulös, kanske för att det är sånt här som händer. Kanske för att de helt enkelt inte brydde sig, det är ju inte deras ensak.

Minuterna passerade och jag kände hur mitt tålamod tog slut. Till slut skriker jag för fulla lungor åt mannen – ”lämna mig ifred”. Då kom min räddning, en främmande kvinna ställde sig bredvid mig, backade mig, vi sa tillsammans i kör, med monotona röster ”gå” tills han äntligen gav sig av.

Till denna kvinna vill jag säga tack. Du räddade mig. Och som svar sa hon ”det är alltid lättare när man är fler”. Det tyckte jag var fint men också sorgligt, som att det här var så det var, oföränderligt, bara att vänja sig.

Att jag ska behöva förlita mig på en främlings godhet för att lyckas ta mig hem oskadd från en utekväll. Jag åkte hem den kvällen med mixade känslor av ilska, rädsla och tacksamhet och fick sen en panikångestattack vid hemkomst.

Detta är bara två av de upplevelser jag är så vansinnigt trött på och som verkligen inte tillhör ovanligheterna. Mindre saker som förekommer dagligen som jag är trött på är att bli tystad mitt i en mening.

Av den enkla anledningen att män har högre röster som de använder för att förminska mig eftersom vad jag har att säga ändå inte är lika viktigt.

Att vänta på min tur innan jag pratar av rädslan för att en man ska säga ”du avbryter mig”. Fundera en gång på hur ofta ni säger så till andra män.

Att inte kunna röra mig ute i offentligheten ifred, att ett nej fan inte tas som ett nej, att bli förminskad till ett kön.

Så nu har jag väl blivit en sån där arg kvinna. Tackar så mycket för det (ni vet vilka ni är).

Angelica Samarikoff

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.