1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: JESSICA GOW/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Emma, 23: Jag älskar djur – jag älskar också att skjuta dem

Emma Norberg: "Vi tycker om naturen. Vi bryr oss mer om den än de flesta. Vi skjuter djuren för att behålla balansen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag anser att jägare är mer djurvänner än man kan tro. Vi anser inte att det roliga med jakten är att trycka på avtryckaren och skjuta djuret i fråga. Det roliga i jakten för det flesta, i alla fall i mitt fall, är just gemenskapen.

Att sitta med folk man aldrig skulle umgås med annars och dricka kaffe och prata om massa saker som hänt. Sen får man vara med om mycket kul i skogen under just jakten också. Det är en gemenskap man inte kan förstå om man aldrig testat på det.

Men som jägare så förenar vi nytta med nöje, då vi tycker om naturen. Vi bryr oss om den mer än det flesta. Vi skjuter djuren för att behålla balansen mellan dem då det inte finns så mycket rovdjur i dagens läge som det gjorde förr.

Sen att ha en jämn balans med djuren betyder att de inte förstör mer än nödvändigt i skogen. Och sen har vi människor flyttat in på djurens mark mer och mer. Vi bygger mer och mer och det betyder att djurens boyta blir mindre och mindre. Det blir även mindre av maten.

Det skulle bli ännu värre om inte djur sköts och om de bara fick öka för varje år. Då måste stammen minskas. Det är då jättebra att det finns jägare som kan göra detta. Annars kommer djuren tillslut att söka sig till städerna och förstöra där.

Det även bra att det finns jägare för att kunna söka rätt på skadade och sjuka djur. Inga djur ska behöva lida i onödan. Vi ser till att djur som blir påkörda inte ska behöva lida om de blir skadade och inte dör på plats.

Polisen ringer den ansvarige jägaren så fort de vet plats och vem som är ansvarig. Och skulle inte jägare finnas skulle det ske ännu fler olyckor än vad det gör idag. Och det är alldeles för många redan som det är idag.

Något inte alla vet om jägare är att vi har krav på oss, vi har lagar och regler att följa för allt vi gör. Vi får inte skjuta om vi inte vet till 100 procent att det kommer döda djuret på plats.

Vi får inte skjuta hur många djur vi vill. Vi får något som heter tilldelning på hur många vi får skjuta inom just ett område. Skjuter vi fler så kan det bli problem. Vi har länsstyrelsen som håller koll på oss, dit vi ska rapportera in allt, alla djur som skjuts.

Vi måste sätta ut saltstenar till djuren ett antal gånger varje år, vi måste även förse dem med bra bete. Det är ju bara ett plus i kanten att vi får mat av att göra det här. Och att vi dessutom vet att djuren har haft ett bra liv och fått leva fritt utan några konstigheter. Vi vet att köttet är så bra det bara kan bli på ett naturligt sätt.

Jag är en riktigt stolt jägare och kommer alltid vara det. Folk får tycka illa om mig men jag vet att det jag gör inte är fel som många anser att det är. Vi får tänka på hur hela djur- och natursystemet ser ut idag. Vad vi alla människor har ställt till med.

Vi jägare är i alla fall de som försöker hålla det i god form jämfört med de som inte gör något. Jag har själv haft jägarexamen i 9 år och det är en utbildning alla jägare måste gå.

Varje år har vi flera utbildningar och prov vi ska göra inför varje jakt. Så vi går inte ut i skogen okunniga och omedvetna om vad vi gör och vad vi skulle kunna ställa till med om vi inte vet vad vi håller på med.

Jag köper att folk ser oss som monster, men samtidigt tycker jag de måste acceptera det lika väl som vi accepterar alla som är vegetarianer och veganer.

Jag kan mycket väl förstå att folk blir det med tanke på hur djur behandlas i dagens läge för att just bara bli mat till oss människor. Det har jag förståelse för. Men i mitt fall så vet jag att mitt kött är från friheten där djuren just fått leva fritt och fått vara just djur.

Därför anser jag att folk inte ska klandra oss jägare. Vi har nog mer koll på vår mat än vegetarianerna/veganerna som hoppar på oss.

Emma Norberg

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.