Moderata Studenter Uppsala
1 av 2
Moderata Studenter Uppsala - Foto: Privat
2 av 2
- Foto: TT

Att begränsa högskoleprovet kan förstöra framtiden för unga

Moderata Studenter: "Högskoleprovet är en jätteviktig andra chans för de som gått igenom psykisk eller fysisk ohälsa under gymnasietiden".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag skrivs högskoleprovet runt om i hela Sverige, ett prov som ger många en andra chans att kunna komma in på högskolan, och kanske på sin drömutbildning.

I mitten av mars i år presenterade regeringens utredning förslag på förändringar av högskoleprovet. Utredningen föreslår bland annat en åldersgräns på 19 år, max antal skrivningar av provet per år och att kraftigt minska antagningen via högskoleprovet.

Förslaget att införa en 19-årsgräns innebär i realitet att den som tar studenten enbart får en enda chans att skriva högskoleprovet innan studenten. Alla som har skrivit högskoleprovet vet själva hur nervöst det är första gången, och hur svårt det är att faktiskt förstå hur provet är upplagt.

Det borde därför vara möjligt för alla som vill och kan pröva på högskoleprovet att få göra det tidigare, innan det verkligen gäller. För vad som ska avgöra ens resultat på högskoleprovet ska vara ens kunskap, inte ens ålder. Lika hårt slår också förslaget om att högskoleprovet får skrivas ett max antal gånger per år.

Ett sådant förslag försvårar ytterligare möjligheterna att kunna få göra fel och pröva på nytt, och underlättar inte mätningen av den faktiska kunskapen. Utredningen föreslår också att antagningen via högskoleprovet ska minska kraftigt, vilket gör det ännu svårare för många att få en andra chans att kunna komma in på sin drömutbildning.

Idag ser vi redan konsekvensen av betygsinflationen som finns på gymnasierna runt om i landet, och högskoleprovet är idag faktiskt den enda riktiga måttstocken på att antagningen sker på uteslutande sakliga grunder.

En stor risk med att minska antalet platser som tas in via högskoleprovet är att det kommer bli ännu mer avgörande huruvida ens gymnasium ger glädjebetyg istället för verklig kunskap. Detta eftersom en större antagning kommer att ske via betyg som kan vara satta utifrån helt subjektiva grunder.

Givetvis har högskoleprovet sina brister, men istället för att försvåra och nästintill avveckla provet vill vi i Moderata Studenter Uppsala hellre se att högskoleprovet utvecklas – istället för att avvecklas. Ett sätt att utveckla provet skulle kunna vara att ha anpassade provdelar efter utbildningen som söks.

För att söka till, till exempel läkareutbildningen via högskoleprovet så kan det finnas en extra del som prövar ens kunskaper i naturkunskap. Det skulle då kunna vara möjligt för högskolorna att själva avgöra vilka olika ämnesdelar som skulle användas vid antagningen.

Högskoleprovet är en jätteviktig andra chans för de personer som gått igenom psykisk eller fysisk ohälsa under gymnasietiden, haft orättvisa lärare eller av andra anledningar inte kunnat visa vad de går för. Att begränsa högskoleprovet på det sätt regeringen vill är att slå igen dörrar i ansiktet på ungdomar och att krossa deras drömmar.

Vi tror på ungdomar och vi vet att de personer som får chansen att drömma stort, oavsett vad som kan ha hänt på gymnasiet, också är de som kommer långt. Det är vad Sverige behöver, inte en avveckling av vägar dit.

Moderata Studenter Uppsala

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skriver du högskoleprovet idag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.