1 av 3
- Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren / SCANPIX /
3 av 3
- Foto: Privat

Uppmaning till fotbollssupportrar: Filma polisens övertramp

Elvira Eriksson: "Jag hoppas att alla som läser detta inser orimligheten i ett sådant ingripande".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra säsongen skrev jag om polisens insatser i Borås i samband med matchen mellan Elfsborg och AIK. Polisen hade rustat till högriskmatch, med åtskilliga piketer och rytteri uppställda på rad när 890 AIK-supportrar släntrade in i Borås. Då var min invändning främst att detta var ett oerhört slöseri med våra samhällsresurser.

Men så läser jag idag GAIS Tifos vittnesmål om deras bortapremiär i Superettan mot Norrby IF. Jag tror att vi alla kan enas om att Norrby IF - GAIS inte är en särskilt riskfylld match. Men länets polis tyckte tydligen annorlunda.

"Med anledning av att sätta dit 1 person för brott mot maskeringsförbudet gick man in med hela polisstyrkan (cirka 30-40 poliser) precis utanför bortasektionen på inhägnat område, inklusive maskerade poliser (med dolda ID-nummer) samt hästar. De vevade med batonger samt pepparsprayade runt sig, detta gjorde man från olika håll vilket ledde till att det inte fanns någonstans att ta vägen. Vi upprepar: Polisen red alltså in med hästar på ett litet inhägnat område där det rörde sig mycket folk däribland barn och äldre personer. Detta för att ta fast någon som misstänks för ett brott som har samma påföljdsskala som snatteri!"

Jag hoppas att alla som läser detta inser orimligheten i ett sådant ingripande. Jag hoppas också att GAIS supportrar lyckats fånga så mycket som möjligt av detta på film. Jag hoppas att polisen i Västra Götalands län ska inse att deras agerande är ohållbart.

Men egentligen så tror jag att de såg det som en övning inför den allsvenska säsongen och måndagens match, då AIK möter Elfsborg återigen.

Med anledning av detta uppmanar jag alla supportrar, oavsett lag, att vara vaksamma och snabba med att filma polisen så fort övertramp sker.

Läs hela GAIS Tifos uttalande här.

Elvira Eriksson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.