1 av 3
- Foto: Privat/Laith Foad Fathulla
2 av 3
- Foto: Laith Foad Fathulla
3 av 3
- Foto: Privat

SVT:s diskriminering under terrorattacken var livsfarlig för oss

Mathilde Strante Worseck: "Vem vet var och när nästa kris händer, kommer vi döva och hörselskadade då få information?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra fredagen klockan 14:53 hände det som satte nationen i skräck. Hade Sverige blivit attackerat? Folk satte då på tv:n för att följa händelseförloppet men det fanns en grupp människor som inte kunde få någon information alls. Det var de döva och dövblinda.

SVT är den enda kanalen som har nyhetssändning på teckenspråk. Men de sände inte förrän fyra timmar senare, och då endast på deras hemsida, dock tolkade de inte allt. Så pass att teckenspråkstolken Charlotta Domegård ställde upp ideellt och sände live på sociala medier.

Men det var många som inte visste om detta. SVT skriver att de inte kan garantera teckenspråkstolkning vid akuta nyhetslägen, även om de har som policy att deras sändningar inkluderar alla människor.

Det innebär att detta inte längre är bara en tillgänglighetsfråga utan en säkerhetsfråga. SVT svarar med att de ska se över detta och även att textning ska prioriteras, textning som sen tidigare känt är bristfällig. Men vi frågar efter något mer konkret, vilka förändringar kommer de göra för att det inte ska ske igen?

På söndagen anordnades en kärleksmanifestation i Stockholm. 50 000 människor var på plats, även jag, och många följde detta hemifrån. Arrangören Damon Rasti hade inkluderat en teckenspråkstolk, som fick stå precis intill artisterna och talare.

Med all rätta! På så sätt skulle över 10 000 döva i Sverige få del av manifestationen hemifrån. Många döva fick nys om det och satte då på tv:n. Men SVT meddelar tolken att det inte ingår i deras uppdrag att filma henne och väljer att stå på scenen mellan tolk och artist, vända ryggen mot tolken och endast filma halva manifestationen.

Tolken syns inte alls under hela sändningen. SVT har inte bara avvikit från att ge en korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

SVT har dessutom gjort en medveten handling där döva diskrimineras, en diskriminering där döva återigen hamnar i marginalen. Diskrimineringen kallas för audism.

SVT säger att resurserna inte fanns, men nu hade en teckenspråkstolk ställt upp ideellt. Hur svårt är det att backa kameran en halvmeter? Ingen teckenspråkstolk sågs heller på polisens presskonferens, kungens tal eller vid Stefan Löfvens tal.

MSB svarar att de inte ansvarar för detta utan hänvisar till arrangörerna, innebär det då att det är myndigheternas ansvar? Detta är ett glapp som måste ifrågasättas. Ett ansvar man inte kan skylla ifrån sig, alla bör och ska ta sitt ansvar vid största möjliga mån så att alla människor i samhället ska ha rätt till information.

Speciellt vid krissituationer. Om det varken är public service eller MSBs ansvar, vems ansvar är det då? Vem vet var och när nästa kris händer, kommer vi döva och hörselskadade då få information?

Det handlar inte om tillgänglighet, det handlar om att rädda liv.

Mathilde Strante Worseck,
Hörselskadad

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.