1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Marcus Ericsson/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Om jag tvingas lämna Sverige kommer jag att mördas

Farshid Soltani: "Att skicka tillbaka mig till Iran innebär en dödsdom för mig"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag heter Farshid Soltani och är trettiosex år. Jag reste in i Sverige i maj i fjol som asylsökande

Jag är förföljd på många sätt. Jag är kurd, jag tillhör den i Iran förbjudna Yarsan-religionen och har deltagit i politiska demonstrationer mot ayatollornas regim i Teheran.

2009 greps jag i samband med en demonstration i Teheran och misshandlades i tre dagar på en polisstation. Under misshandeln hotade polisen att avstänga mig från universitetsstudier om jag återigen engagerade mig politiskt.

Efter avslutade universitetsstudier, för fem år sedan, kunde jag inte låta bli att delta i en demonstration för mänskliga rättigheter i den kurdiska staden Kermanshah. När vi demonstranter utsattes för pepparspray lyckades jag fly i sista minut.

Därefter bestämde jag mig att fly. Tack vare ett mirakel lyckades jag ta mig till Sverige som sägs vara en stor humanistisk makt.

Men till mitt stora lidande och besvikelse beslöt migrationsmyndigheterna häromdagen att skicka mig tillbaka till Iran! Detta innebär en dödsdom för mig eftersom jag också ägnat mig åt regimkritiska aktiviteter även i Sverige.

På juridikspråk kallas mina aktiviteter sur place-aktiviteter. Jag har administrerat en hemsida där kritik mot Irans ayatollorna framförts och nyligen översatt boken “The Memories of Ali Ashgar Khosrawi” till engelska. Det är en bok som är mycket kritisk mot den iranska regimen och som fått stor uppmärksamhet och spridning.

Och det som nu oroar mig mest är en intervju som jag gav om utbildningssystemet i Iran och hur studenter där diskrimineras. Efter intervjun fick mina föräldrar, som är kvar i hemlandet, en kallelse att komma till domstol då myndigheterna vill komma i kontakt med mig på grund av att jag ”vidtagit åtgärder mot staten.”

Detta är första gången som mina föräldrar har fått en kallelse till domstol på grund av mina politiska aktiviteter. Min sur place-verksamhet är inget annat än ett uttryck för en fortsättning på mina åsikter som jag hade redan i hemlandet.

Detta talar starkt för att de politiska åsikter jag gett uttryck för under min vistelse i Sverige är genuina och att de uppfattas på det sättet av iranska myndigheter.

Irans kapacitet att övervaka och kontrollera dissidenters aktiviteter på internet har kontinuerligt ökat under de senaste åren. Iranska myndigheter bedöms lägga ned påfallande stora resurser på att bevaka och kartlägga iraniers förehavanden utomlands.

Enligt lagparagraf 286 i den islamiska strafflagen i Iran betraktas protester och demonstrationer i och utanför Iran, som ett hot mot den nationella säkerheten och brott mot allmän ordning. Den som deltar i dylika aktiviteter kan straffas med livstids fängelse, tortyr och i vissa fall med dödsstraff.

Sedan Hassan Rouhani valdes till president sommaren 2013 har jag noterat en alarmerande ökning av avrättningar i Iran. Majoriteten av dem som avrättas är kurdiska aktivister. Efter Kina, är Iran det land som avrättar flest människor i världen.

Mot bakgrund av alla detta finner jag Migrationsverkets beslut oacceptabelt och omänskligt.

Låt mig stanna i Sverige!

Farshid Soltani

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.