Linn Matsson tycker att träningstrenden gått till överdrift
1 av 3
Linn Matsson tycker att träningstrenden gått till överdrift - Foto: Privat/PIXABAY
2 av 3
- Foto: PIXABAY
Linn Mattsson
3 av 3
Linn Mattsson - Foto: Privat

Linn, 20: Var smart på gymmet – annars är det ingen idé att du tränar

Linn Mattsson: "Att träna fem, sex, sju, åtta pass i veckan på rutin utan att veta varför är varken speciellt smart eller hälsosamt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linn Mattsson är 20 år och studerar till fysioterapeut i Göteborg.

Flertalet trender har uppstått i träningsvärlden och tusentals människor hänger på gymmet och lyfter vikter varje dag, springer långdistans och intervaller, tränar plyo och core strenght. På grund av det stora utbudet av träning är det enkelt att bara följa med strömmen, men det är inte alltid lämpligt eller ändamålsenligt – utvärdera ditt träningsschema idag!

För det första, att träna för hälsans skull är självklart en giltig anledning. Frågan är bara hur många som faktiskt enbart gör det i hälsosyfte och för att motion och aktivitet är bra ur ett salutogent perspektiv. Det handlar ofta om oklara och omfattande begrepp som att gå ner i vikt, bli stark, förbättra konditionen.

Det innebär dock inte att en trend på något sätt alltid är rätt att följa eller att det löpsedlar och coacher förespråkar leder till god hälsa. Det som ofta glöms bort är effekterna av träning och att hälsa är ett mycket mer omfattande begrepp än träning. Vilken paradox – att kanske bli hälsosam med mindre träning.

Konceptet kring att träning är bra för hälsan är visserligen bra, men faktum är att tankar kring träning har någonstans i trenddjungeln blivit fundamentalt fel. Att träna fem, sex, sju, åtta pass i veckan på rutin utan att veta varför och utan att förstå de fysiologiska parametrarna är varken speciellt smart eller hälsosamt.

Ur ett större perspektiv blir det också en fråga kring en hållbar livsstil. Cardio är lika med fettförbränning och styrketräning är lika med att få större muskler, eller hur? Men konditionsträning handlar också om att stärka hjärtmuskeln, att öka syreupptagningsförmågan i kroppen och bilda nya mitokondrier (cellernas energisystem).

Styrketräning handlar om att rekrytera fler muskelenheter som kan ta till vara på den nyvunna styrkan i kroppen så du orkar lyfta tyngre eller göra fler repetitioner än tidigare. Komponenterna i träningen, till exempel mängd, tempo, övningar, typ av belastning, skiljer sig beroende på vad målet med träningspasset är. Målet med träningen är det som man ska utgå ifrån.

Människor löptränar för att klara av ett lopp, hoppar hopprep och tränar slag för att förbättra boxningstekniken inför kommande tävling i ringen, lyfter 1 RM för att vinna styrketävlingen, stärker vristerna för dansträning och tränar plyometriskt (alltså explosivt) för ökad snabbhet och så vidare.

Dessa oväntade sidoeffekter! För visst är styrkan och konditionsnivån och förmåga till koordination sekundära när kroppens utseende är det viktigaste. Trots att denna träningslära nog egentligen är välkänt bland så kallade gymjunkies och hobbymotionärer är det lätt att fastna i träningsvanor och ideal förespråkade av medier.

Fördelarna med träning är å ena sidan stora, men träningsbeteendet har blivit ett sätt att ta kontroll över dagen, kroppen och livet. Det ökar självkontrollen (och självkritiken), det är energigivande (och energitagande) och är tecken på disciplin (och vid odisciplinerade beteende också straffbart).

Men med frekvent närvaro på gruppass och samla timmar i gymmet eller (inte) samla kalorier på löpbandet blir utebliven träning som ett misslyckande varje vecka om man inte når upp till att träna de dagar man bestämt.

Konsekvenserna är ett icke-hållbart förhållningssätt till sig själv. Trender är övergående – var smartare och se träningsschemat som ett långtidsupplägg över livet.

Sammanfattningsvis: granska träningsschemat, vad som tränas och om det är relevant för de eventuella mål som finns eller det generella hälsotillståndet (som faktiskt inte är ett mål i sig).

Linn Mattsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.