Emmie Mikaelsson anser att kurslitteraturen är onyanserad
1 av 3
Emmie Mikaelsson anser att kurslitteraturen är onyanserad - Foto: Privat/SCANPIX
2 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Emmie Mikaelsson
3 av 3
Emmie Mikaelsson - Foto: Privat

Undervisning ska inte ha en politisk agenda

Emmie Mikaelsson: "Vi har läst studiematerial direkt taget från FI:s hemsida, utan att det presenteras kritiska motteorier."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vid första anblick tror man att en kurs som heter ’’Mångfald och Globalisering’’ ska gå ut på att problematisera relevanta ämnen för vår samtid, nämligen mångkulturens utmaningar i en allt mer internationaliserad värld.

Men en dag inne på kursen insåg jag att det inte alls skulle bli som jag tänkt mig. Det blev en undervisning om bland annat vithetsnormen, maktordningar, strukturellt förtryck och stereotypa föreställningar i media.

Givetvis är det inget fel med att framföra samhällsvetenskapliga teorier om hur världen är strukturerad, men när teorier framställs som fakta blir lärosätena indoktrineringsverksamheter.

Mångfaldsstudier, sociologi och andra humanioraämnen utgår ifrån en social konstruktivistisk syn på människan, med andra ord studerar man människan som en kulturell varelse som kontinuerligt skapar sin omvärld genom språkanvändning och kategorisering.

Denna utgångspunkt lämnar ingenting ostuderat och gör en kritisk granskning av alla mänskliga fenomen. Problemet blir när samhällsvetenskapliga teorier som patriarkatet, strukturell rasism, kön som en social konstruktion och strukturellt rasförtryck tas som givna där det lämnas föga utrymme för kritiska ställningstaganden.

Lärarkåren inom humaniora har till stor del homogena världsuppfattningar som bekräftas av det obligatoriska studiematerialet. Studiematerialet sysslar med bekräftelsefel, bygger på individuella erfarenheter och är dessutom långt ifrån partipolitiskt obundet.

Vi har bland annat läst studiematerial direkt taget från Feministiskt Initiativs hemsida och texter där Karl Marx ständigt citeras, utan att det presenteras kritiska motteorier.

Som undervisare går ditt jobb ut på att lära elever att tänka och formulera sina egna världsbilder, inte att slussa igenom partipolitiska agendor.

Självklart har elever möjligheten att ifrågasätta de teorier som tas upp, men när inga kritiska teorier presenteras, och när i stort sett alla lärare har förutbestämda tankeföreställningar, blir kritiska elever underordnade läraren som har en auktoritetsposition i klassrummet.

Dessutom är det inte enbart elevernas ansvar att se till att det finns en intellektuell mångfald på universiteten då det ofta handlar om tonåringar och ungdomar. Dagens Sverige präglas av identitetspolitiska aktivister och av många journalister som upprätthåller åsiktskorridorer vars världsbilder har sitt ursprung i dem humaniora lärosätena.

Om man värnar om intellektuell mångfald bör utbildningar inom humaniora granskas och omprövas gällande sin statliga finansiering.

Emmie Mikaelsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.