Lady Dahmer tycker att patriarkatet får kvinnor att hata varandra
1 av 3
Lady Dahmer tycker att patriarkatet får kvinnor att hata varandra - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Lady Dahmer
3 av 3
Lady Dahmer - Foto: Privat

Lady Dahmer: Det är män som får kvinnor att hata varandra

Lady Dahmer: "Tänk typ Stockholmssyndromet fast med patriarkatet och kvinnorna som lever i det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lady Dahmer bloggar på ladydahmer.nu.

Följ henne även på Instagram: ladydahmers

"Det är bara vi kvinnor som trycker ner varandra", hör man ju då och då. Camilla Läckberg till exempel är ju ganska bra på att upprätthålla den här myten och hennes följare hejar ofta på. Men hon är ju långt ifrån ensam om denna föreställning, tvärtom så verkar den rådande. "Män är mer raka, kvinnor bara hugger varandra i ryggen hela tiden!".

Det här är vad vi brukar kalla "internaliserat kvinnohat", tänk typ Stockholmssyndromet fast med patriarkatet och kvinnorna som lever i det. Detta är något som feminister i alla år försökt synliggöra och motarbeta.

Så varje gång jag hör detta uttalas så blir jag bara mer övertygad om att det finns ett akut behov av feministiska strategier, på arbetsplatser, i skolorna, till vardags.

Jag håller nämligen med om att kvinnor blir dömda hårdare och att kraven på kvinnor är en aldrig sinande källa till ångest och självhat, och att vi kvinnor också bidrar till detta, men det bottnar i en kvinnosyn som berättar för oss att vi är lite sämre, lite mindre värda än männen.

Det är en av grundstenarna i kvinnors förtryck att få män och kvinnor att hata kvinnor. "Fy fan vad trött jag är på kvinnor" sägs det ibland i samband med detta. Fy fan vad jag är trött på patriarkatet säger jag.

Fy fan vad jag är trött på att bevittna hur patriarkatet jobbar sig in i kvinnors huvud och tankar och känslor och perspektiv och får oss att vända oss mot varandra, med näbbar och klor, ofta för att försvara männen som förtrycker oss.

Och den här föreställningen om att kvinnor snackar så mycket skit om varandra tycker jag vi kan skrota nu på en gång. Så länge vi kvinnor fortsätter att upprätthålla de här ”sanningarna” så kommer inga förändringar att ske och vi kommer fortsätta se på världen och människorna i den med de här trånga suddiga glasögonen.

Nej, kvinnor KAN faktiskt umgås i grupp utan problem. Nej, kvinnor konkurrerar inte om männens gunst. Nej, kvinnor snackar inte mer skit om varandra än män gör och nej, kvinnor är inte avundsjuka, falska eller manipulativa.

Folk är som folk är mest, oavsett vilken könsidentitet man tillhör. Jag hoppas att alla kvinnor hittar till feminismen. Jag vill att de ska se att systerskapet är levande och starkt.

Lady Dahmer

/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.