Nora Axelsson Håkanson (Fi) skriver om otryggheten i skolan
1 av 3
Nora Axelsson Håkanson (Fi) skriver om otryggheten i skolan - Foto: SCANPIX/Privat
2 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nora Axelsson Håkanson (Fi)
3 av 3
Nora Axelsson Håkanson (Fi) - Foto: Privat

Nora, 16 (Fi): Jag vill känna mig trygg i skolan

Nora Axelsson Håkanson (Fi): "Vad menar ni med att skolan är för framtiden när den enda framtid många elever ser är en framtid i graven?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under förra måndagens kommunfullmäktige i Stockholm diskuterades det vilt om Moderaternas interpellation om otrygghet i stadens skolor. Flera partier från höger till vänster var uppe i talarstolen för att säga sitt, men ingen tog med sig elevernas perspektiv upp.

Nu begär jag replik. Jag heter Nora Axelsson Håkanson, är 16 år, ledamot för Fi i Stockholms län och elev här.

Problematiken med svensk skola är utbredd, dels för att skolan speglar samhället och dels för att samma diskriminering som sker överallt även sker där.

Statistiken som Moderaterna baserar sin interpellation på kommer från Stockholmsenkäten som bland annat visat att var femte tjej inte känner sig trygg i skolan och att var tredje tjej i hela Stockholm skulle vilja ändra mycket på sig själva.

En fjärdedel av tjejerna tycker ofta att de inte duger och elever med sömnbesvär är snarare en norm än ett undantag.

Moderaterna, er skola ser inte annorlunda ut. I ert partiprogram för Stockholms kommun läser jag att “Sammantaget är ändå huvudutmaningen för skolan att höja kunskapsresultaten.” Moderaterna, det fungerar inte att sätta resultaten framför eleverna.

Det enda resultatet som syns av er politik står i elevenkätens svar. Ökad otrygghet, utbredd ångest och ungdomar som mår allt sämre, där varannan transperson allvarligt övervägt att ta sitt eget liv.

Moderaterna, vad menar ni med att skolan är för framtiden när den enda framtid många elever ser är en framtid i graven?

Vi behöver en normkritisk skola, en skola som inkluderar alla elever och lär ut om mänskliga rättigheter. Vi måste sluta prata om skolan som om det vore svart eller vitt, som om vi behövde välja mellan goda resultat och en normkritisk skolgång.

Redan idag undervisar flera lärare genusmedvetet och inkluderande, utan att möta några hinder. En skola där elever vågar ta plats, utvecklas och utmana sig själva är en skola där resultaten skjuter i höjden, och där resultaten är mer än bokstäver på ett papper.

Där resultaten är hälsa, lycka, hopp om framtiden, bättre självkänsla och en tilltro till vuxenvärlden. Trygghet föds inte ur ångest, utan ur en skola där varje elev kan vara sig själv.

Däremot undrar jag vad Moderaterna själva gör för att öka tryggheten. Om ni hade menat allvar med att skolan ska få alla att utvecklas till sin fulla potential, hade ni aldrig gett polisen befogenheter att gripa flyktingbarn som undervisas.

Skolan var tidigare en plats som gav dem trygghet, innan ni drastiskt tog det ifrån dem.

Problemet med hot och våld i skolan mellan elever (oavsett bakgrund) har alltid varit en del av ungdomars vardag och mobbningen är utbredd. De senaste 100 åren har Moderaterna och högern varit representerade i fullmäktige utan att utredningen om våld och hot som det står om i deras partiprogram har fullföljts.

Vid valet 2014 fick Feministiskt initiativ tre mandat i Stockholms stad. Sedan dess har vi bland annat satsat på våldspreventivt arbete genom MVP (mentors in violence prevention), utbildat skolledare i frågor om hedersvåld, antirasism och machoideal och stärkt elevhälsan på Stockholms skolor.

Trygghet föds inte ur betygshets, gripanden och ångest, utan från en skola där varje elev får vara sig själv.

Tack för ordet herr ordförande.

Nora Axelsson Håkanson,
Styrelseledamot för Feministiskt initiativ i Stockholms län

/
FI
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.