1 av 4
- Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: NTB scanpix
4 av 4
- Foto: Privat

Amanda, 21: Vi måste lära killar att deras känslor spelar roll

​Amanda Ekvall: "Reder man inte ut känslor så tar de en utväg i aggression, därmed brott".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amanda Ekvall är 21 år gammal.

Hon bor i Malmö tillsammans med sin familj där hon arbetar som personlig assistent.

Allt började med att jag såg diskussioner om Netflix nya webbserie ”13 reasons why” som är utgiven i syftet att förebygga självmord.

Kort efter jag upptäckt Netflix-fenomenet så fick jag höra om något som ansågs vara ett bättre alternativ än en dramatisk serie om detta ämne, nämligen dokumentären på SVT som i vår går under namnet ”30 liv i veckan” Programledarna Anne Lundberg och Sofie Helen, som leder dokumentären, tycker att det är dags att börja prata om självmordsstatistiken i Sverige.

Det är någon som jag står bakom. Förra året avslutade närmre 1600 personer deras liv i Sverige. Enligt en studie som gjordes på Karolinska Institutet år 2015 så var två tredjedelar av de som begått självmord män, och så har det varit sedan år 1980.

Jag måste erkänna att jag var förvånad över att läsa att män varje år stått för två tredjedelar av självmorden. Det är ju kvinnors psykiska ohälsa man oftast hörs föras på tal.

Något jag däremot inte var chockad över att läsa var att de flesta kollegor, familjemedlemmar, grannar, vänner och familj som lämnats kvar var lämnade i chock. De var inte ens medvetna om att personen som tog sitt liv mådde psykiskt dåligt. För män pratar sällan om känslor.

Studerar man statistiken för brott så ser man att män är ledande där med. 94 procent av alla rån, 88 procent av alla knarkbrott och 93 procent av alla mord görs av män. Efter mordet på Tova Moberg den 13 Maj 2017 satt jag och en vän några dagar senare och diskuterade händelsen.

Före detta pojkvän är personen som mördade den 19 åriga Tova efter ett fyra år långt förhållande. Vi kunde inte förstå vad som lett denna kille att begå ett mord. Det här är inte en engångsföreteelse, utan liknande brott har begåtts ett flertal gånger de senaste åren.

Är det dagens machokultur som leder män till att begå brott? Är det av anledning till att det är ”omanligt” att prata om känslor som gör att män begår självmord hellre än att ringa en psykolog?

Är det inburna känslor som gör att känslorna svämmar över och ges uttryck i våld? För at ta reda på varför killar inte pratar med varandra gjordes en undersökning av SSI. 1000 killar deltog i undersökningen.

Undersökningen visade att 92 procent upplever att de sällan pratar om sorg, kärleksfrågor eller vänskap med sina vänner med sina nära, manliga vänner. En tredjedel förklarade att det beror på att de inte vill framstå som jobbiga eller negativa.

57 procent av männen uppgav att de under den senaste månaden troligen inte har pratat om känslor med sina manliga vänner. Utifrån egen övertygelse tror jag att ventilation av känslor är nödvändigt. Reder man inte ut känslor så tar de en utväg i aggression, därmed brott. Jag tror inte på uttrycket att ”ensam är stark” för vi är trots allt menade att leva i grupp och gemenskap.

Har man ingen nära vän eller familjemedlem att prata med så kan troligtvis en psykolog eller kurator hjälpa. Men hur många unga killar vill gå och prata med en kvinnlig skolkurator? En studie som utfördes 2012 visar faktiskt att både psykolog och kurator är ett kvinnodominerande yrke.

22 255 kvinnor arbetade som kuratorer och endast 4140 var män. Som psykolog arbetade 5298 kvinnor och 2052 män. Tänker jag själv på min egen uppväxt och skoltid så hade vi endast kvinnliga kuratorer på skolan under hela min grundskoletid och gymnasietid, då har jag gått på 4 olika skolor.

Jag minns så väl hur vi tjejer hade schemalagt ”tjejsnack” medan killarna fick gå iväg och spela spel eller sitta vid skoldatorerna. Hade inte de varit i behov av ett alternativt ”killsnack”? Vi behöver fler manliga kuratorer på de svenska skolorna.

Vi borde lära killar i tidig ålder att prata om känslor. Vi borde lära dem att det är okej att gråta, att det är okej att inte alltid vara okej. Men istället har samhället målat upp en bild av ”den starka killen”, (psykiskt och fysiskt) att en kille som är känslomässig troligtvis inte är straight.

Att stämpla killars sexualitet efter känslor är ofattbart. Vad håller vi på med? I mellanstadiet på min skola fick killen som var aggressivast i klassen gå till rektorn och lära sig regler följt av en utskällning medan tjejen som ofta grät fick prata med skolkuratorn.

Jag undrar så innerligt om den aggressiva killen egentligen behövt få samma bemötande som den gråtande tjejen. Att få prata ut. Ett annat faktum är att det inte är konstigt att killar i ung ålder tar sin pappa som största förebild och tar efter honom på känslospåret.

Men hur ska hans pappa kunna vara ett starkt fördömde till att våga prata om känslor när han hela sitt liv blivit hårdare och hårdare känslomässigt då han fått inpräntat att han ska vara ”manlig”.

Min hälsning till er som läser detta; Ingen människa är en robot utan vi alla är kapabla till ett starkt känsloliv. Killar – era känslor spelar roll. Våga prata.

Amanda Ekvall


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Källor:

suicidezero.se/nyheter/item/163-ny-statistik-sa-har-manga-tog-sitt-liv-under-2015
tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/statistik
ki.se/nasp/sjalvmord-i-sverige-0
www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/anne-lundberg-och-sofia-helin-gor-serie-om-sjalvmord-1
www.duochjobbet.se/nyhet/nio-av-tio-har-jobb-med-ojamn-konsfordelning
www.mynewsdesk.com/se/interflora/pressreleases/daerfoer-pratar-inte-maen-om-kaenslor-1398104

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.