Erika Kvarnlöf anser att man både kan äta kött och värna om miljön
1 av 3
Erika Kvarnlöf anser att man både kan äta kött och värna om miljön - Foto: Josefin Landhagen/TT
2 av 3
- Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT
Erika Kvarnlöf
3 av 3
Erika Kvarnlöf - Foto: Josefin Landhagen

Jag tänker inte sluta äta kött för miljöns skull

Erika Kvarnlöf: "2017 är det en trendig grej att sluta äta kött. I nästa ögonblick bokas det en flygresa eller två".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Erika Kvarnlöf är en 36-årig västkusttjej och tvåbarnsmamma.

Hon brinner för miljöfrågor och bloggar på hemmahoskikan.se

Nu kommer jag att ta upp ett ämne som jag vet lätt leder till upprörda känslor och hårda ord. Jag snackar om kött- och klimatdebatten som gått varm ett tag nu.

Jag brinner själv för miljöfrågor, jag sticker dock inte under stol med att jag äter kött och jag har dessutom tagit jägarexamen.

Jag håller med om att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion i stort, precis som vi behöver dra ner på överkonsumtion i det stora hela.

Och inte minst bör vi alla se över vårt matsvinn som är galet stort, i genomsnitt slänger vi svenskar 107 kilo mat och dryck per person och år. Ni kan läsa mer hos Hungrig.nu där ni även kan läsa följande:

"Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och hushållens ekonomi. Ett stort resursslöseri - helt i onödan"

Det som irriterar mig och har stört mig ett tag nu är när folk slänger ur sig att de ska sluta äta kött "för miljöns skull" utan att ha funderat så mycket mer på det än så.

Det är liksom en trendig grej att säga 2017 och något som ju "alla" andra gör. I nästa ögonblick bokas det en flygresa eller två till andra länder där det äts scampi för glatta livet. Utan att personerna i fråga funderar nämnvärt över flygets klimatpåverkan eller hur produktionen av scampi ser ut.

Och missförstå mig inte nu, ingen kan göra allt och alla kan göra något. Jag vet! Det tjatar jag ju alltid om själv. Men vi har en oerhört bra köttproduktion här i Sverige som vi bör värna om.

Liten andel antibiotika och djur som får vara ute mycket. Djur som dessutom behövs för att hålla våra marker öppna och som är bra för den biologiska mångfalden. Så istället för att sluta äta kött helt (om du egentligen inte känner för det), dra ner på köttintaget och se till att äta bra kött.

Ät svenskt, närproducerat och gärna ekologiskt. Kolla upp var närmsta producent finns och ta gärna kontakt med denna. Kanske kan du åka dit och kolla hur det ser ut till och med.

I dag är det många som har tappat kunskapen om hur mat blir till, avståndet från varifrån produkten kommer ifrån och tills den hamnar på tallriken är större en någonsin. Det skapar oro och en rädsla för vad det är vi faktiskt äter.

Därför behöver vi lära oss mer om vad vi stoppar i oss, hur saker produceras och tillreds, innan vi uttalar oss om hur det är. Fråga på restaurangen nästa gång du äter kött varifrån det kommer och tacka nej om ursprunget inte är svenskt eller om det är okänt.

Och kolla gärna upp vad det du ersätter köttet på tallriken med är för något. Produkter av exempelvis soja är nämligen inte heller så värst bra för miljön.

Och har du som läser detta helt slutat äta kött, tro mig, jag respekterar ditt val. Jag kommer inte att försöka omvända dig. Så snälla, respektera mitt val du också.

Så nej, jag kommer inte att sluta äta kött för miljöns skull. Jag kommer dock fortsätta att äta bra, svenskt kött som jag vet var det kommer ifrån. I måttliga mängder. Och bli bättre på att inte slänga mat. Det och mycket annat, DET gör jag för miljöns skull.

Erika Kvarnlöf

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.