Karl Johansson (LUF) skriver om hur vi ska göra för att motverka bostadsbristen.
1 av 3
Karl Johansson (LUF) skriver om hur vi ska göra för att motverka bostadsbristen. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Henrik Holmberg/TT
Karl Johansson (LUF)
3 av 3
Karl Johansson (LUF) - Foto: Privat

Sverige är vackert – att ha någonstans att bo är ännu vackrare

Karl Johansson (LUF): "Vi kan inte bara ta hänsyn till själva landet vi bor i, utan också till folket som bor i det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Karl Johansson är en 19-åring som jobbar i butik och är ledamot i distriktsstyrelsen för LUF Storstockholm.

Sverige är ett vackert land. Våra höga fjäll, djupa skogar och stora sjöar är unika och synnerligen Instagramvänliga. Flera år har jag exempelvis besökt det underbart vackra naturreservatet Stendörren mellan Nyköping och Trosa i Sörmland.

På sommarkvällarna är utsikten över skärgårdsmiljön magisk. Samtidigt måste det finnas utrymme att fråga sig om allt verkligen är värt att bevara. Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät från 2017 bedömer 255 av Sveriges 290 kommuner att de har en brist på bostäder.

En anledning till denna bostadsbrist är det så kallade riksintressena. Dessa beskrivs på följande sätt på Boverkets hemsida: “Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Områden kan vara av riksintresse både för bevarande och exploatering, men också för yrkesfiske och rennäringen”.

Att vissa miljöer har ett visst skydd kan vara förståeligt. Samtidigt har denna utnämning av riksintressen ökat till närmast fantastiska antal. Idag utgör absurda 55 procent av Sveriges yta av riksintressen.

Detta leder till en kraftig fördröjning av byggandet i många kommuner i Sverige, eftersom kommuner fasar för långa planeringstider och plötsliga avslut av projekt. Detta visar flera undersökningar, bland annat en undersökning som SKL gjorde 2015.

Där visade det sig att 43 kommuner hade fördröjt sitt planarbetande på grund av att de var tvungna att förhålla sig till riksintressena. Detta gällde sammanlagt 14 600 bostäder.

År 2013 visade också en studie från Riksrevisionen att i över 60 procent av Sveriges kommuner med bostadsbrist har statens hantering av riksintressen förhindrat bostadsbyggandet minst en gång de tre föregående åren.

Det är redan krångligt att bygga idag i Sverige som det är med bullerregler, strandskydd och detaljplanering. Samtidigt fortsätter länsstyrelser att lägga fram förslag på fler områden att göra till riksintressen.

Jag menar att bostadsförsörjning måste göras till ett riksintresse och att de övriga riksintressena måste utgöra en mindre andel av Sveriges yta. Vi kan inte bara ta hänsyn till själva landet vi bor i, utan också till folket som bor i det.

Karl Johansson
Bostadspolitisk talesperson, LUF Storstockholm

/
Luf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.