Andreas Lillsjö (Ungsvenskarna) kritiserar Stockholms Stadsmission för att de inte vill ta emot pengar från SD.
1 av 4
Andreas Lillsjö (Ungsvenskarna) kritiserar Stockholms Stadsmission för att de inte vill ta emot pengar från SD. - Foto: Privat/TT/SCANPIX
Jimmie Åkesson (SD)
2 av 4
Jimmie Åkesson (SD) - Foto: TT
3 av 4
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Andreas Lillsjö (Ungsvenskarna)
4 av 4
Andreas Lillsjö (Ungsvenskarna) - Foto: Privat

SD:s pengar kunde hjälpt fattigpensionärer, Stadsmissionen

Andreas Lillsjö (Ungsvenskarna): "Hur kan Stadsmissionen arbeta för 'alla' om de inte ens vill godta ekonomiska bidrag från utomstående?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andreas Lillsjö är 21 år, bor i Eskilstuna och är kontaktperson för Ungsvenskarna Södermanland.

Igår kom det fram att Stockholms Stadsmission vägrar ta emot 85 000 kronor som Sverigedemokraterna erbjöd att skänka för att hjälpa stadens fattigpensionärer. 

Anledningen var rakt av diffus när de hänvisade till mitt partis värdegrund, att vi inte delar människosyn och diverse trams. Allt detta trots att de på sin hemsida skriver följande: ”Syftet är att främja delaktighet för alla människor oavsett ekonomi och bakgrund samt att förebygga utanförskap.” 

Stadsmissionen skriver även på sin Twitterprofil att ”Stockholms Stadsmission arbetar för ett mänskligare samhälle för alla”. 

Jag blir minst sagt förundrad över hur en verksamhet som så tydligt profilerar sig som en inkluderande rörelse så tydligt kan begå exkluderande handlingar. Hur kan de arbeta för ”alla” om de inte ens vill godta ekonomiska bidrag från utomstående? 

Givetvis har Stadsmissionens agerande lett till reaktioner från alla håll och kanter. Exempelvis gick Malena Ernman ut och påstod att agerandet var ett tecken på så kallat ”civilkurage” och ”ryggrad”. 

Det gör mig minst sagt förbannad, om man nu skall skriva med handen på hjärtat. Stadsmissionens primära syfte är att hjälpa människor som befinner sig i utsatthet, människor vars ekonomi inte räcker fram till månadsslutet eller vars kläder inte längre håller i sömmarna. 

De existerar för att bryta pensionärers ofrivilliga isolering, som lever i ensamhet och som knappt har råd att betala en måltid när räkningarna är betalda. Det de inte gör är att existera för att motverka människors möjlighet till hjälp, men det är just vad de nu gör genom sitt agerande. 

Hur Stockholms Stadsmission nu skall stå inför sina besökare och förklara att de kanske nu inte kan hjälpa till i den utsträckning som de önskar, för att de har tackat nej till en rejäl summa pengar, är deras problem. 

Hur kommer fattigpensionärerna reagera när de får läsa att de pengar som kunde gått till deras hjälp inte blivit accepterade? Oavsett så väcker det givetvis följdfrågor om hur Stadsmissionen skall agera härnäst. 

Om Stadsmissionen inte vill ta emot pengar från Sverigedemokraterna, vad är det då som hindrar dem ifrån att nästa gång inte heller hjälpa en utsatt SD:are? Vad hindrar dem nu från att ändra sin ideella organisation från en behjälpande till en politisk aktör? 

Det finns inget direkt svar på de frågorna, men vi kan likväl konstatera att deras profilerande inte stämmer överens med deras agerande. Det jag däremot kan tycka är att de tveklöst borde skämmas över sitt hyckleri.

Andreas Lillsjö,
Ungsvenskarna Södermanland

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.