Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
igår 20:16
Hanna Gutierrez Reed, som var vapenansvarig under inspelningen av "Rust", döms till ett och ett halvt års fängelse, rapporterar amerikanska medier.
igår 14:36
al-Ittihadspelaren Abderrazak Hamdallah blev piskad av en supporter efter supercupfinalen i Saudiarabien. Nu ska landets fotbollsförbund se över publikreglerna.
igår 06:36
Nya krigsdramat "Civil war" har skapat rabalder i USA eftersom filmen skildrar ett inbördeskrig mot en maktgalen president. Det är en skrämmande tid vi lever i, säger huvudrollsinnehavaren Kirsten Dunst inför biopremiären.
3 dagar sedan 08:22
Flera personer har attackerats med kniv i ett köpcentrum i Sydney, Australien. Vittnen berättar hur en man sprang omkring och högg slumpmässigt mot människor. Sex personer har dödats och flera har allvarliga skador, bland dem ett litet barn.
3 dagar sedan 03:00
Filmskaparen Eleanor Coppola har avlidit 87 år gammal, säger hennes familj i ett uttalande.
12 Apr, 12:44
För regissören Elle Márjá Eira och huvudrollsinnehavaren Elin Oskal är det hat mot samer som skildras i filmen "Stöld" i högsta grad verklighet. Vi upplevde det faktiskt mitt under inspelningen, säger Elle Márjá Eira.
11 Apr, 12:02
Svenskdanske Ali Abbasi är uttagen till Cannesfestivalen med sin nya film "The apprentice" om Donald Trump. Även den svenske regissören Magnus von Horn tävlar med sin nya film "Flickan med nålen".
10 Apr, 23:28
Oscarsakademin har offentliggjort datum för nästa års Oscarsgala. Söndag 2 mars 2025 är det dags för alla filmälskare att bänka sig för den 97:e upplagan av filmfesten, skriver Indiewire.
10 Apr, 10:34
Dramatenhösten bjuder på Peter Andersson som Kung Lear och Nadja Weiss nyskrivna dokumentärteater om kärlek. Men kapade anslag tvingar samtidigt Dramaten att skära ner på antalet nyproduktioner.
10 Apr, 08:46
Historien om Amy Winehouse tragiska livsöde har blivit film och på HBO Max kommer Robert Downey Jr:s första stora roll – rättare sagt flera stycken – efter Oscarsvinsten, i "The sympathizer". Här är veckans filmer och serier.
10 Apr, 05:08
Renée Zellweger återvänder till rollen som Bridget Jones i en fjärde film. Även Hugh Grant och Emma Thompson gör comeback i sina gamla roller i "Bridget Jones: Mad about the boy", skriver Variety.
9 Apr, 18:18
Filmregissören och "Star wars"-skaparen George Lucas tilldelas hedersguldpalmen i Cannes för sina insatser inom filmen, meddelar filmfestivalen.
9 Apr, 02:24
Den åtalade Hollywoodstjärnan Alec Baldwin hade "ingen kontroll" över sig själv under inspelningen av filmen "Rust" där en fotograf sköts ihjäl. Det anser åklagare Kari Morrissey, visar domstolsdokument.
8 Apr, 20:10
Kevin Costners nya västernfilm ”Horizon” får världspremiär på årets filmfestival i Cannes den 19 maj – men detta utom tävlan.
8 Apr, 06:06
Marisa Abela spelar inte bara Amy Winehouse i filmen om superstjärnans tragiska liv. Det är också hennes röst som hörs i de ikoniska låtarna i filmen. När jag skrev på för att göra filmen visste jag inte att jag skulle sjunga. Det var något som växte fram under inspelningen, säger hon.
7 Apr, 11:10
En del beröm och glädjeutrop följde SVT:s hyllningskonsert till Abba. Men både bland recensenter och "vanliga tittare" var det många som tyckte att kvällen inte höll måttet. "Som en medioker afterski på Sälens högfjällshotell", beskriver en tittare på X kvällen.
6 Apr, 06:02
Flera tunga namn i Hollywood – bland dem Oscarsvinnarna Joaquin Phoenix och Joel Coen – har skrivit under ett öppet brev till stöd för regissören Jonathan Glazer, rapporterar Variety.
5 Apr, 06:06
Richard Adams klassiska roman "Den långa flykten" blir teater i regissören Alexander Mørk-Eidems tappning. Den 6 december får berättelsen om vildkaninernas flykt premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
4 Apr, 08:02
Svenska Pophouse köper Kiss låtkatalog. Företaget köper även rättigheterna till det amerikanska hårdrocksbandets varumärke, inklusive bandets välkända ansiktsmålningar.
3 Apr, 21:50
Det blir en femte "Matrix"-film, rapporterar Deadline. Författare och regissör till den nya filmen blir Drew Goddard, som tidigare regisserat "The Cabin in the Woods" och skrivit manus till "Cloverfield" och "The Martian".
1 2 3 4 ... 122