Film

Film är en konstform som utgörs i rörlig bild, alltså fler bilder som i snabb följd skapar en illusion av rörelse, det är ett massmedium som kan kombineras med ljud. Filmer kan utgöras av verkliga scener som är fotograferade, fotograferade teckningar, miniatyrmodeller eller datorgenererade bilder samt datoranimering, en film kan även vara en kombination av alla dessa. 


Film är en populär underhållningskälla och har idag blivit en global industri, film kan även vara effektiv för företag som gör reklam. 


De flesta filmer är inspelade efter manus, det finns skådespelare som framför manusets dialog och handling. Regissören är den som styr över agerandet med hjälp av olika kameror och ljudutrustning. Resultatet från vissa scener klipps därefter ihop och blir en helhet och visas på bio eller tv.


Idag är filmindustrin en av världens största industrier med Bollywood i Indien och Hollywood i USA som de främsta arbetsgivarna. 


Källa: Stockholmskallan.stockholm.se


Filminspening

Filminspelning i Trollhättan. Bildkälla: Adam Ihse
2 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.
idag 10:56
Nu är hon en filmstjärna, men i början av sin karriär kände sig Anne Hathaway utsatt – bland annat fick hon genomgå ett "kemitest" och hångla med flera tänkbara motspelare. Jag tyckte att det var jätteäckligt, säger hon i en intervju.
idag 07:40
Krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.
igår 13:34
Stjärnorna i kultfilmen "The Blair witch project" från 1999 vill ha betalt i efterskott. Rei Hance, Joshua Leonard och Michael Williams hävdar i ett öppet brev till filmbolaget Lionsgate att de inte fick tillräcklig facklig och laglig hjälp att förhandla sina löner inför inspelningen.
igår 06:02
Jodå, Zendaya har hört talas om Björn Borg. Inför huvudrollen i ”Challengers” tillbringade megastjärnan dagar med att titta på berömda tennismatcher på Youtube för att se och lära.
2 dagar sedan 18:26
25 år efter hans död och mer än ett halvt sekel försenad publiceras nu boken som Stanley Kubrick inte ville att någon skulle läsa.
2 dagar sedan 16:00
Skådespelaren Pernilla August får Sveriges biografägareförbunds hederspris. Priset delades ut i Värnamo under lördagen i samband med Värnamo filmhistoriska festival.
2 dagar sedan 06:58
Kim Kardashian fortsätter att satsa på film och tv. Efter att ha blivit känd för realityserien om sin familj har hon allt mer börjat göra skådespelarroller samt ägna sig åt att producera.
3 dagar sedan 12:00
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.
19 Apr, 08:32
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".
18 Apr, 15:42
Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.
18 Apr, 08:04
Två svenskar spelar huvudrollen i Finlands största inhemska biosuccé på 2020-talet. Nästan en halv miljon har sett "Stormskärs Maja", som nu kommer till Sverige. Det är svårt att ta in. Det är inte klokt, säger Amanda Jansson.
18 Apr, 02:30
Filmskaparen Martin Scorsese ska enligt uppgifter till Variety arbeta på en Frank Sinatra-biografi med sin mångårige samarbetspartner Leonardo DiCaprio i huvudrollen.
17 Apr, 17:34
För första gången ges hedersguldpalmen i Cannes till en grupp och det är den japanska animationsstudion Ghibli som får ta emot priset.
17 Apr, 17:10
En ny dokumentär om Avicii har blivit utvald till filmfestivalen Tribeca i New York i juni. "Avicii – I'm Tim" skildrar stjärnans liv med hjälp av privat arkivmaterial.
17 Apr, 08:16
Frankrikes första dam Brigitte Macron ska bli huvudperson i en ny tv-serie, skriver Le Figaro.
17 Apr, 07:58
David Dencik gör huvudrollen som Lars Norén när dramatiken kring "7:3" blir tv-serie och så blir det svensk biopremiär på det åländska nationaleposet "Stormskärs Maja" med svenskar i huvudrollerna. Här är veckans filmer och serier.
17 Apr, 07:28
Den norska skådespelaren Renate Reinsve blir huvudgäst på Bergmanveckan, som i år firar 20-årsjubileum, och har ett extra fokus på Norge. Även regissören Halfdan Ullmann Tøndel kommer, med sin film "Armand".
17 Apr, 07:20
Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära 1 miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining. De här miningdatorhallarna har använts som digitala sedelpressar, säger Patrik Lillqvist på Skatteverket.
17 Apr, 06:30
Lasermannen, Gorbatjov, Quick – och Lars Norén. David Dencik tycker om att spela verkliga personer. Det tänder mig mycket mer än att göra fiktion i största allmänhet, säger han inför premiären av SVT-dramat "Smärtpunkten".
1 2 3 4 ... 123