TV-kolumn 4-6 maj


Canomia 2012-05-04

Arbetarnas kampdag har passerat och jag sitter och funderar på ilska. På ilska och på vad vi säger och inte säger, vad vi medvetet döljer och om det går att odla ilska och använda den som en positiv kraft för förändring eller om den alltid är destruktiv. I ilskan är det lätt att förenkla världen, göra den svartvit och skapa ett vi och ett dem. I en svartvit värld är det lättare att se monstren och kämpa mot dem, när allt är i gråskala är det mer komplicerat och kräver mer ansträngning och mer tanke för att göra någonting. Det krävs kanske att se och förstå någon annan, ett annat sätt att tänka. Det här är något som återkommer i flera av helgens filmer.

Fredag
Till att börja med ska vi till en amerikansk skola. Här används ilskan på ett extremt destruktivt sätt för att skada varandra. Istället för att vara öppna och ärliga med sina känslor byggs ilskan och lögnerna på och skapar unga människor som medvetet skadar varandra och sig själva. De blir Mean Girls helt enkelt. 20:00 på Sjuan.

Nästa film är också full av lögner och en destruktiv relation mellan två illusionister. I deras konstform är lögnen så självklar och oundviklig att öppenhet dem emellan inte är möjlig och bitterheten bara växer, att vinna blir det enda viktiga, att vara bättre och mer lyckad än den andra. Hela filmen är uppbygg som ett väl utfört trick och vi är publiken som dras med i det hela och spänt väntar på The Prestige. 21:00 på TV8

Nu har jag förträngt det mesta av På smällen eftersom det inte är en bra film alls men jag som jag minns det pratar de i alla fall med varandra. I en dålig situation för båda de två huvudrollerna försöker de i alla fall kommunicera och så länge de gör det går det ok. Att det sen finns för mycket andra problem med filmen och dess sensmoral än vad jag orkar ta upp den här gången, det är en annan fråga. 22:10 på TV3.

Lördag
Bringing Down the House verkar inte bra på något sätt. Steve Martin och Queen Latifah har träffats på internet men de är olika och det blir knasiga förvecklingar. Visst låter det trist? Filmens regissör Adam Shankman ligger bakom pärlor som Zak Efron's Pool Party och Fullt hus – igen, inga odödliga klassiker direkt. Det är nämligen som koreograf han gjort sig ett namn, inte som regissör. I mitt hjärta kommer han alltid vara mannen som koreograferade Once more with feeling och där återknyter vi till helgens tema igen. Ja, ok, det här var kanske en långsökt koppling men hur som helst. Det kultklassade musikalavsnittet handlar, i alla fall på ytan, om att sjunga ut det man dolt istället för att låta ilskan växa och gnaga inuti. Om hur svårt det kan vara och hur viktigt. 17:55 på Kanal5

White Men Can't Jump bygger också på ”det omaka paret” där, precis som i förra filmen, en del av det omaka består i skillnaden i hudfärg. I de här fallet har de två egentligen väldigt mycket gemensamt då båda är grymma på basket och använder det för att tjäna pengar. Vad jag personligen tagit med från den här filmen är att ärmhål hela vägen till midjan på löst sittande linnen är en mycket bra idé. 21:00 på TV11.

Dagens sista film får bli Pojkarna från Brasilien med Gregory Peck och Laurence Olivier. Här finns antagligen både ilska och lögn när nazisten Dr. Josef Mengele planerar 94 personers död. 01:10 TV8.

Söndag
Äntligen kommer vi till helgens sista dag och snart börjar en ny vacker vårvecka. En lite lagom ny färgglad film börjar också, nämligen Kalle och chokladfabriken. Willie Wonka sväljer all sin ilska och bara ler men samtidigt alldeles bubblar det därinne. När han inte förmedlar vad han känner så händer istället saker med barnen, de straffas på olika spännande sätt av själva fabriken. 15:30 på Kanal9.

Paris Hilton slog igenom och blev en stor stjärna iom en film men det var inte House of Wax. Hennes rollprestation har sågats så hårt att det är glasklart att det egentligen inte handlar så mycket om hennes (brist på) talang. Paris är helt enkelt en sån person folk i allmänhet tycker att det är ok att se ner på. Hon är lång, smal och blond och har vuxit upp med pengar och ett namn, dessutom har hon verkat söka uppmärksamheten. Och framförallt den där filmen. Folk passar på att hata lite extra på människor som henne, där är vi tillbaka till ilskan igen och jag tycker inte det är något positivt den här gången heller. Vaxhuset kan du i alla fall se 23:00 på TV6.

Sist ut ikväll blir Snakes on a Plane. Det här är så fånigt att det nästan kan bli roligt. Giftiga ormar släpps ut på ett flygplan under färden, vad ska hända? Blir det så dåligt att det blir bra eller blir det bara dåligt? 23:40 på TV3.

På återseende. Nästa kolumn dyker upp på måndag.


Artikeln visad 36 gånger
Forumdiskussion (0)
 

Tävlingar

- Tävla med Blodsband
 

Länkar

Webbtv

 

Premiärer

(29/8) - Sin City: A Dame to Kill For
(29/8) - Medicinen
(29/8) - Tom at the Farm
(29/8) - Flygplan 2: Räddningstjänsten
(29/8) - Belle
(5/9) - Krakel Spektakel
(5/9) - If I Stay
 

Aktuellt

- Scarlett Johansson är Lucy i Bessons nya rulle
- Recension av What if: Daniel Radcliffe gör ett bra jobb
- Colin Firth avslöjar medium i Magic in the Moonlight
- Recension av Blodsband: ''En fängslande historia''
- Ninja Turtles är tillbaka för att stanna
- Efter succén - ny Bondfilm på g
- Johnny Depp klar för ny storfilm
- The Dark Knight Rises hyllas av amerikanska recensenter
- Kinnaman hyllas i USA - för Snabba Cash
- Batman då till nu - så har han förändrats på 70 år
 

Från Mozart till Morricone

- Från Mozart till Morricone 66: ”Love Actually” The Original Soundtrack
- Från Mozart till Morricone 65: Finding Nemo
- Från Mozart till Morricone 64: Original Motion Picture Soundtrack “Drumline”.
- Från Mozart till Morricone 63: ”The Matrix RevolutionsTM”: Music From The Motion Picture
- Från Mozart till Morricone 62: Motion Picture Soundtrack “Assassination Tango”.
- Från Mozart till Morricone 61: Music From The Original 1972 Soundtrack “BLACULA”
- Från Mozart till Morricone 60: ”Mystic River” Original Motion Picture Soundtrack.
- Från Mozart till Morricone 59: Ennio Morricone
- Från Mozart till Morricone 58: Ultimate Dolly Parton
- Från Mozart till Morricone 57: Cher Live – The Farewell Tour
 

Kolumner

- Tv-kolumnen 22-24 augusti Nyhet!
- Snackisen med Johan Nordström
- Sommartävlingen Vecka 2 + Bonuspris!
- Cinema: En futuristisk konstform - Del 5/5
- Cinema: En futuristisk konstform - Del 4/5
- Cinema: En futuristisk konstform - Del 3/5
 

Sajtnyheter

- Filmtipset introducerar nytt betygssystem
- Filmtipset ber om ursäkt
- Sommel.se gör testsändningar med webbTV!
- Stora ISP-problem
- Vinnare - Bröderna Bloom
 

Nya medlemmar

- sofanii
- lwallgren
- ingmy
- banemayne
- nangela
Nya denna vecka: 34  Totalt: 116227
 

Mest diskuterade film

- Maleficent
- Turist
- Godzilla
- Guardians of the Galaxy
- The Amazing Spider-Man 2
Totalt antal kommentarer: 1611436
 

Senaste recensioner

- For Lovers Only
- The Double
- Glory! Glory!
- The Expendables 3
- Turist
Totalt antal recensioner: 7603
 
Entertainity AB © 2000-2012 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
annons
annons
clock
Svensk titel (T)
Originaltitel (O)
Regissör (R)
Manus (M)
Skådespelare (S)
Land (L)
År (Å)


Sök medlem
Avancerad sök