Recension av Brokeback Mountain

Regissör: Ang Lee
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1206)    Forumdiskussion (1)
16/8 2006
Recenserad av Felioxo
D
e två unga männen Ennis Del Mar och Jack Twist möts för första gången utanför en snål ranchägares kontor i Wyoming. Båda söker jobb som boskapsskötare över sommaren.
Året är 1963 och konservativa värderingar genomsyrar den amerikanska landsbygden. Acceptansen för en "avvikande" sexuell läggning är obefintlig.

Ute på Brokeback Mountains slätter under boskapsvallningen finner Ennis och Jack varandra. Deras relation gror i ensamheten ute i det natursköna och ödsliga landskapet. Utan att behöva ta hänsyn till någon annan omgivning än de stilla betande fåren vågar de till slut släppa sina drifter lösa.

Grundkonceptet bakom den här filmen är både intressant och aktuellt i vår samtid, där George Bush är beredd att skriva om konstitutionen för att sätta stopp för homosexuella giftermål.
Fientligheten mot och rädslan för denna läggning sätts i Brokeback Mountain på sin spets. Homosexualitet är något som totalt motsätter sig med det klassiska cowboy-macho idealet. Regissören Ang Lee har placerat en kärleksrelation mellan två män i en av de mest stereotypa och homofoba miljöerna som existerar. Det väcker mitt intresse och utmärker filmen från andra.

När sommaren går mot sitt slut återvänder Ennis och Jack åter till civilisationen. Jag väntar med spänning på hur de ska hantera den nyväckta förälskelsen, men framförallt på hur omgivningen ska reagera.
De båda männen skiljs tvärt från varandra och bygger upp nya liv med fruar och barn. Kärleken dem emellan är emellertid så stark att den efter fyra års separation återförenar dem. I skymundan bevarar de därefter sin relation parallellt med sina äktenskap.

Här tappar tyvärr manuset sin primära slagkraft då spänningarna från samhället helt överskuggas av kärleken i sig. Handlingens tonvikt läggs på Ennis och Jacks förhållande i kontrast till deras heterosexuella relationer. Deras äktenskap skildras som en gråzon för att än mer frambringa kärleken mellan männen. Detta är i sig en vacker historia, där skådespelarna Heath Ledger och Jake Gyllenhaal övertygar i sina rollprestationer, men filmen blir en aning anonym.

Brokeback Mountain är en genomarbetad och välspelad film, men tar inte fullt tillvara på de möjligheter som filmens grunduppställning erbjuder. Det homosexuella paret kamouflerar sig bakom allmänhetens konservativa värderingar, som endast förklaras mellan raderna. Den uteblivna konfrontation hade gett en mer skrämmande bild av ett amerikanskt samhälle invävt i diskriminerande värderingar. Brokeback Mountain hade då inte bara varit en vacker kärleksskildring utan skickat ett tydligare budskap ut i vår samtid och till den amerikanska presidenten.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
LHE 17 har röstat
Toxx 5 har röstat
Redwood 15 har röstat
Felioxo 16 har röstat
connya 9 har röstat
PortisHead 32 har röstat
 
av Felioxo
Brokeback Mountain
 16 har röstat
 
Senaste recensioner
Turist
0 har röstat
Lucy
0 har röstat
Magic in the Moonlight
0 har röstat
Småkryp: Långfilmen
0 har röstat
Into the Storm
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
0 har röstat
Teenage Mutant Ninja Turtles
4 har röstat
En riktig Nurejev
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
4 har röstat
Carrie
1 har röstat
Guardians of the Galaxy
3 har röstat
Pettson & Findus - Roligheter
0 har röstat
Apornas planet: Uppgörelsen
4 har röstat
Tusen gånger god Natt
0 har röstat
Dark Skies
0 har röstat
Transformers 4: Age of Extinction
2 har röstat
Teddy Bear
2 har röstat
Deliver Us from Evil
3 har röstat
Draktränaren 2
3 har röstat
Blodsband
0 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2012 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
annons
annons
clock
Svensk titel (T)
Originaltitel (O)
Regissör (R)
Manus (M)
Skådespelare (S)
Land (L)
År (Å)


Sök medlem
Avancerad sök