Recension av En kärlekshistoria

Regissör: Roy Andersson
År: 1970
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4534)    Forumdiskussion (0)
16/3 2006
Recenserad av NeZa
P
är och Annika är två ungdomar som lever i det svenska samhället under 70-talet. De fattar snabbt tycke för varandra och blir oerhört förälskade. Utanför deras oändliga kärlek lever de bland arbetslösa och odrägliga föräldrar som jämt och ständigt ser ner på dessa ungdomar och jämför sig med varandra.

Roy Andersson har placerat kärlekshistorien mellan Pär och Annika i tydligt fokus i filmen. Han berättar här med en enorm charm och ovanligt stor realitet hur barn under 70-talet tycker, tänker och lever i det svenska samhället. De kör moppe, går runt i för små skinnjackor med en cigg konstant mellan fingrarna. Det handlar helt enkelt om att vara lite hård för att kunna få brudar och smälta in bland polarna. Ja, vem känner inte igen sig bland dessa ungdomar?

Men samtidigt beskriver Andersson de vuxnas arroganta och provokativa beteende mot de unga samt deras rivaliserande uppförande gentemot varandra.
Här med kan man dra en intressant jämförelse mellan Pärs och Annikas mogna relation till varandra och föräldrarnas naiva och aggressiva attityder till allt och alla.
Även deras mentala svagheter som får dem att söka stöd och trygghet hos ungdomarna är påtagliga. Men Roy Anderssons idealiserande skildring av ungdomar och det aningen orättvisa porträttet av vuxna människor i samhället är givetvis inget generaliserande från hans sida, eller det bör åtminstone inte tolkas så.

Det som får mig att älska En Kärlekshistoria så mycket som jag gör är dock i synnerhet inte filmens framställning av människornas relation till varandra och 70-talets samhälle. Utan givetvis den gränslösa nakna kärleken mellan Pär och Annika som byggs upp av en försiktig, träffsäker och nedtonad dialog, sagolikt skådespeleri, fenomenal och rörande musik, pinsam tystnad, sorg och avund men kanske framförallt, en oförglömlig kyss vid fotbollsplanen.

En annan anledning till varför detta mästerverk griper tag i mig som ingen annan svensk film har gjort tidigare (möjligtvis undantag för Det sjunde inseglet) är att den känns så mirakulöst äkta. Varenda liten karaktär är skriven och utförd med största möjliga realism och det medför att vi som åskådare direkt sätts in i deras situationer och känner stor sympati för dem.
Jag blev alldeles mjuk och varm i kroppen när Pär kramade om Annika på fotbollsplanen och jag njöt under varenda scen dem tillbringade tillsammans. När en regissör uppnår något sådant är det stort, i synnerhet om det är en svensk.

Tack Roy Andersson för denna ljuvliga film som jag ger en klar femma till trots den något tvivelaktiga början. Jag ville helst undgå att kritisera filmen men det får den tåla.

”En kärlekshistoria gjordes med ambitionen att till varje pris gestalta sanna ögonblick. Jag hade ingen filmsyn alls på den tiden, annat än detta att skådespelarna framför kameran skulle uppträda så sant som möjligt. Med sant menar jag att deras agerande skulle kännas äkta, men också att de skulle bli en aning avslöjade. Det är hemligheten bakom komiken i En kärlekshistoria. Inspiration till demaskeringen hämtade jag hos de tjeckiska 60-talsfilmarna, Milos Forman, Jiri Menzel och Ewald Schorm. De visade upp människan som väldigt sann och samtidigt väldigt naken.” – Roy Andersson

Ja han lyckades utan tvekan nå upp till sina ambitioner!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
NeZa 16 har röstat
billybob 10 har röstat
 
av NeZa
Föräldrarna
 9 har röstat
Fönstret åt gården
 12 har röstat
Oh, vilket party
 1 har röstat
Frenzy
 3 har röstat
Viskningar och rop
 20 har röstat
Sheriffen
 2 har röstat
En kärlekshistoria
 16 har röstat
12 edsvurna män
 16 har röstat
Psycho
 7 har röstat
King Kong
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
The Expendables 3
1 har röstat
Sin City: A Dame to Kill For
2 har röstat
Sin City: A Dame to Kill For
1 har röstat
For Lovers Only
1 har röstat
The Double
0 har röstat
Glory! Glory!
1 har röstat
The Expendables 3
0 har röstat
Turist
1 har röstat
Lucy
3 har röstat
Magic in the Moonlight
0 har röstat
Småkryp: Långfilmen
0 har röstat
Into the Storm
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
1 har röstat
Teenage Mutant Ninja Turtles
5 har röstat
En riktig Nurejev
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
4 har röstat
Carrie
1 har röstat
Guardians of the Galaxy
3 har röstat
Pettson & Findus - Roligheter
0 har röstat
Apornas planet: Uppgörelsen
4 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2012 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
annons
annons
clock
Svensk titel (T)
Originaltitel (O)
Regissör (R)
Manus (M)
Skådespelare (S)
Land (L)
År (Å)


Sök medlem
Avancerad sök