Recension av Mumien - Återkomsten

Regissör: Stephen Sommers
År: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1603)    Forumdiskussion (0)
14/4 2005
Recenserad av othis
Ä
ventyrsfilmen försvann inte med Tarzan och genrens succé med ”Indiana Jones” och efterföljare var ingen tillfällighet. ”Mumien återvänder” lär ha varit alla tiders kassasuccé under sin första biografvecka i USA, och nu har filmen nått våra breddgrader.

Vill du ha en djupsinnig neddykning i de gamla egyptiernas sätt att tänka och vara eller få intressanta fakta om faraonerna skall du läsa Waltaris ”Sinuhe” eller Rolf Grönbloms nyutkomna storverk om Egypten; inte gå på ”Mumien återvänder”. Men om du vill kasta loss från alla krav på trovärdighet och finess, och ryckas med i ett spektakulärt äventyr är det här det givna valet. Historien har väl berättats många gånger förr. Ta en del flertusenårig förbannelse kryddad med reinkarnerade egyptiska prinsessor, en del heroiskt hjältemod, en del svartmuskig skurkaktighet, en del romantik, en näve exotik och någon deciliter romantik kryddat med lite humor så har du blandningen klar.

Historien tar denna gång avstamp för 5.000 år sedan då en krigare försvär sig åt en fornegyptisk gud för att undkomma döden. Sedan kastas vi in i filmens nutid på 1930-talet då paret O’Connell (Brendan Fraser och Rachel Weisz) utforskar gamla egyptiska gravar och får med sig ett armband med en förbannelse. Samtidigt har skurkarna väckt mumien Imoptep till liv och planerar också väcka den ännu mäktigare Skorpionkungen ur sitt helvete.

En häftig strid hemma i O’Connels lägenhet hemma
i London slutar med att deras lilla son kidnapppas av skurkarna och att familjen förmodligen får full pott på hemförsäkringen. Det blir ett storlaget spektakel där dataanimatorerna verkligen bjudit till. Märkligt nog blir det faktiskt ganska medryckande, även om filmens evigt återkommande stridsscener efter ett tag börjar kännas ganska tradiga.

Vill man finns där också ett kärleksbudskap. För Stephen Sommers berättar historien med en liten glimt i ögat och driver väl också en smula med själva genren. Och till skillnad från äventyrsfilmens förebilder i 30- och 40-talets Hollywood är kvinnorna inte menlösa våp som beundrar sina hjältar utan stridbara damer som är kvicka att ta till värjan.

I dagens filmvärld där datorerna kan åstadkomma precis vad som helst har jag slutat förvåna mig över specialeffekterna, men i ”Mumien återvänder” finns faktiskt en sak jag undrar över: Hur i friden lyckas Rachel Weisz vara så fräsch, välvårdad och vacker filmen igenom, trots att hon kryper i gamla gravar, vandrar i öken och träsk och slåss med svärd? Och fryser hon inte i sin delikata urringning när hon flyger luftskepp i den kalla ökennatten?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 1 har röstat
othis 2 har röstat
 
av othis
Den bästa av mödrar
 11 har röstat
Crash
 34 har röstat
Sideways
 16 har röstat
Million Dollar Baby
 10 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
 3 har röstat
Om en pojke
 1 har röstat
Eva & Adam
 4 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Jalla! Jalla!
 3 har röstat
Hip Hip Hora!
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
The Expendables 3
0 har röstat
Sin City: A Dame to Kill For
2 har röstat
Sin City: A Dame to Kill For
1 har röstat
For Lovers Only
1 har röstat
The Double
0 har röstat
Glory! Glory!
1 har röstat
The Expendables 3
0 har röstat
Turist
0 har röstat
Lucy
3 har röstat
Magic in the Moonlight
0 har röstat
Småkryp: Långfilmen
0 har röstat
Into the Storm
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
0 har röstat
Teenage Mutant Ninja Turtles
5 har röstat
En riktig Nurejev
0 har röstat
Guardians of the Galaxy
4 har röstat
Carrie
1 har röstat
Guardians of the Galaxy
3 har röstat
Pettson & Findus - Roligheter
0 har röstat
Apornas planet: Uppgörelsen
4 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2012 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
annons
annons
clock
Svensk titel (T)
Originaltitel (O)
Regissör (R)
Manus (M)
Skådespelare (S)
Land (L)
År (Å)


Sök medlem
Avancerad sök