Hur skulle du reagera?
1 av 3
Hur skulle du reagera? - Foto: Faksimil STHLM Panda
Okänd man med blomma, läskigt!
2 av 3
Okänd man med blomma, läskigt! - Foto: Faksimil STHLM Panda
STHLM Panda testar att stalka människor via sociala medier.
3 av 3
STHLM Panda testar att stalka människor via sociala medier. - Foto: Faksimil STHLM Panda

Här blir han obehaglig stalker – med hjälp av sociala medier

Han vet vad hon heter, vart hon ska flytta och när hon och hennes pojkvän blev tillsammans – trots att de aldrig någonsin träffats. Se klippet där Olle från STHLM Panda stalkar folk på stan – tack vare sociala medier.


STHLM Panda

STHLM Panda är nya samarbetspartners till Nyheter24.

Du kan läsa mer om dem här.

Hur skulle du reagera om det kom fram en okänd kille på stan och hälsade med namn på din partner och gav hen en blomma? Och därefter började rada upp information om er bägge?

Det är exakt vad som händer när Olle Öberg från STHLM Panda går fram till okända människor på stan och stalkar dem med information från deras egna sociala medier – tack vare att de just "checkat in" på platsen där de befinner sig.

– Flera av de jag mötte visste inte om att det var så lätt att spåra upp dem och de trodde att de hade det hela dolt för allmänheten eller att de via ett smeknamn kunde bli svårare att stalka upp. Det var enkelt att i kommentarsfält på Instagram exempelvis att hitta riktiga namn och riktiga namn på vänner och sedan via Facebook och andra sidor hitta personen, säger Öberg till Nyheter24 och fortsätter:

– När jag hade den informationen var det lätt att hitta bostadsadress, telefonnummer med mera via andra söktjänster som finns tillgängliga helt gratis.

"Skrämmande lätt"

Öberg förklarar att det är förvånansvärt enkelt att hitta information om okända människor, bara genom att kolla upp deras senaste platsprecision. 

– Det är skrämmande hur enkelt det var och hur snabbt jag kunde hitta familjebilder, telefonnummer, hemadresser, relationer, framtidsplaner med mera bara genom en incheckning på Facebook.

Öberg har själv varit med om att bli stalkad och tycker att det är obehagligt att så mycket information är så pass lättillgänglig.

– När vi sökte hittade vi även flera barn och tonåringar som angett sin exakta position, givetvis sökte vi inte upp dessa men tanken att vem som helst kan hitta denna information är obehaglig, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har själv haft en stalker som jag förhoppningsvis blivit av med, förhoppningsvis hör inte den personen av sig igen efter att vi släppt detta klipp.

Se veckans klipp från STHLM Panda här:


FLER KLIPP från STHLM Panda:

Hemlös man faller ihop i centrala Stockholm – hur många reagerar? 

Hur reagerar svenskar på kille som kissar offentligt? 

En ficktjuv går lös i centrala Stockholm – hur många reagerar? 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du
Tack för din röst!
Senaste nytt

5 saker du ska tänka på när du söker jobb som ung

29 Mar 2018, 09:05

Älskar du Fast & Furious? Nu kan du uppleva filmerna live!

26 Mar 2018, 17:07
I maj lämnar The Fast and the Furious bioduken och intar Globen med en actionspäckad liveshow fylld med rafflande stunt – och några av de mest ikoniska bilarna från filmserien. Räck upp handen om du är peppad för två adrenalinstinna timmar med rusande motorer!

Testa dig: Vad kan du om bilarna i Fast & Furious-filmerna?

12 Mar 2018, 15:31
Snart kommer Fast & Furious till Stockholm i form av en show i Globen. I och med det vill vi testa dina kunskaper om filmseriens bilar.

Vuxenvärlden – varför lyssnar ni inte när vi ropar på hjälp?

6 Feb 2018, 16:29
Mottagandet när unga säger att de mår dåligt på grund av sociala medier oroar Isa Galvan, programledare i webb-tv-serien #MissLyckad.

Samina, 13 år: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers"

26 Jan 2018, 11:42
Allt fler unga mår dåligt på grund av sociala medier. #MissLyckad är initiativet som ska ändra på det.

7 saker du bara känner igen om du växte upp med tjock-TV

12 Jan 2018, 15:59
Det fanns faktiskt en tid före obegränsat streamingutbud och TV-tittande via smartphones. Väck minnena till liv med den här listan.