Ny studie varnar för riskerna med tillsatt socker i läsk.
1 av 3
Ny studie varnar för riskerna med tillsatt socker i läsk. - Foto: TT Bild/Montage
Tillsatt socker är farligt.
2 av 3
Tillsatt socker är farligt. - Foto: TT Bild
Hur mycket läsk dricker du?
3 av 3
Hur mycket läsk dricker du? - Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild

En burk läsk om dagen kan döda dig

Att dricka en burk läsk om dagen ökar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny amerikansk studie.


Max tio procent

Enligt nordiska rekommendationer bör tillsatt socker stå för max tio procent av den dagliga energin. Den som håller sig under åtta procent kan vara lugnt – då håller man sig borta från farozonen. Men ligger man över det kan det komma att bli riskabelt.

Enligt Livsmedelsverkets kostundersökning från 2011 fick svenskarna i sig omkring 47 gram socker om dagen, något som motsvarar omkring 200 kalorier, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt en ny studie från den amerikanska smittskyddsenheten CDC kan den som dricker en läsk om dagen löpa en fyrdubblad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Boven i dramat är det tillsatta sockret.

Studien, som presenteras i den medicinska tidskriften Jama, har gjorts på 10 000 personer under drygt 14 år. Den visade att de som fick tio procent av det dagliga energiintaget från tillsatt socker hade en ökad risk för att drabbas av hjärtsjukdom.

35 gram tillsatt socker i en burk

Och desto mer socker – desto värre prognos. 

En enda burk läsk om dagen, som innehåller omkring 35 gram socker, ökar risken markant. Oavsett kaloriintag så visade studien att den som dricker en burk läsk om dagen ökade risken att dö i hjärtsjukdom med en tredjedel.

Svenskarna i riskzonen

I USA får sju av tio amerikaner i sig mer än tio procent av energiintaget från tillsatt socker, och svenskarna är inte mycket bättre. 

Även i Sverige får befolkningen i sig mer än de acceptabla tio procenten av tillsatt socker. Vilket betyder att flera svenskar redan ligger i farozonen, rapporterar Svenska Dagbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

3 dagar sedan 16:36

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.