Missbrukaren Ali i Köpenhamn tycker att statens heroin är "den renaste skiten".
1 av 2
Missbrukaren Ali i Köpenhamn tycker att statens heroin är "den renaste skiten".
2 av 2
- Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Narkomaner: "Statsheroin renaste skiten"

Den 23 mars börjar danska staten erbjuda receptbelagt heroin till svåra missbukare. I dag debatterar Sveriges riksdag om Sverige ska gå samma väg.


STOCKHOLM/KÖPENHAMN. Lagen från 2008 börjar gälla i fem danska kommuner där man inledningsvis erbjduer metadonbehandling i 14 dagar för att bland annat göra en uppskattning om hur mycket heroin som varje missbrukare ska få.

I Glostrops kommun kommer heroin ges till 4-5 personer men innan årets slut ska man komma upp i 20 rapporterar Ekstrabladet. Projektet beräknas kosta 100 000 danska kronor om året per person.

Och i Sveriges riksdag debatteras under fredagen om Sverige ska gå samma väg som Danmark. Det är tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson (s) som i en interpellation ställer frågan till sin kristdemokratiska efterträdare, Maria Larsson.

– Jag beklagar att Danmark har valt denna väg, sa hon i en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen.

Maria Larsson lovar att ta upp frågan med sin danska regeringskollega.

Larsson och hennes företrädare Morgan Johansson är överens om att staten inte ska förse missbrukare med narkotika.

– Samhällets roll är att ge hjälp och stöd. Inte att ge missbrukaren mer och mer narkotika och hålla dem i ett livslångt missbruk, sa Johansson i debatten.

Utländska erfarenheter vittnar om positiva resultat med receptbelagt heroin eftersom riskerna för hiv-spridning minskar, livskvalitén förhöjs och de sociala problemen förknippade med missbruket minskar.

Men reaktionerna är skarpt kritiska från många, som menar att det är att kapitulera inför narkotikan. Och med bestämdhet hävdar att staten inte ska vara knarklangare. Också bland heroinisterna på Köpenhamns gator har politiken väckt förvåning.

- Va? Delar de ut gratis heroin? Danmark är ett "fucked up" land. Regeringen är den största pushern av dem alla, säger missbrukaren Anders Strandgaard till den danska tidningen Politiken.

Men missbrukarkollegan Ali håller inte med. Han tycker att det är bra att staten tar sitt ansvar för de sociala problem som finns på gatorna.

Om heroinet som man köper på samma gator har han inte mycket gott att säga.

- Folk har haft det i påsar uppe i röven. Det är skit. Man vet aldrig vad man får. Det är liksom rysk roulette. Men är det staten som framställer heroinet är det säkert rent. Det är säkert bättre än det skit vi köper på gatan, säger Ali till Politiken.

Internationella erfarenheter visar också att en del missbrukare som får legalföreskrivet heroin blir drogfria efter mellan ett och två år, skriver Ekstrabladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.