- Foto: ULF PALM / SCANPIX

Jämställdhetsbonusen ett fiasko

Reformen har ingen effekt alls.


I morgon presenteras Försäkringskassans utvärdering av jämställdhetsbonusen som infördes för att få fler pappor att ta ut mer av föräldraledigheten.

Resultatet är nedslående för alliansregeringen: Bonussystemet har varit verkningslöst. Papporna tar ut exakt lika många dagar som tidigare. Effekten har alltså uteblivit helt.

- Jämställdhetsbonusen har ett komplicerat regelsystem, och pengarna kommer inte direkt utan först året efter bonusdagarna uppstår, och det är inte så mycket pengar det rör sig om heller, säger Mats Johansson, analytiker vid Försäkringskassan, till SVT:s Rapport.

Även jämställdshetsminister Nyamko Sabuni (fp) medger att bonusen inte fått de effekter som avsågs.

– Så som den är utformad, blir det ju ett misslyckande när inte ger det utslag som vi vet att den kan ge om vi gör den enklare. Och föräldrarna måste få känna i plånboken direkt att det lönar sig att dela lika, säger hon till Rapport.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.