Tidigare toppolitikern Mauricio Rojas - nu högskolerektor i Madrid - vill förbjuda heltäckande slöja.
1 av 2
Tidigare toppolitikern Mauricio Rojas - nu högskolerektor i Madrid - vill förbjuda heltäckande slöja. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/Scapix
Niqab och burka kan förbjudas i flera europeiska länder
2 av 2
Niqab och burka kan förbjudas i flera europeiska länder - Foto: Fred Ernst/Scanpix

Mauricio Rojas förespråkar burkaförbud

Efter det belgiska burkaförbudet kräver expolitikern Mauricio Rojas att hela Europa följer efter: "Om man vill leva så ska man välja ett annat samhälle där sådant är accepterat."


På torsdagen röstade det belgiska parlamentets underhus för ett burkaförbud på allmän plats. Landet blir därmed det första i Europa att förbjuda heltäckande ansiktsslöjor.

Samtidigt ska Nicolas Sarkozys regering i Frankrike presentera ett lagförslag  i maj som förbjuder burka och niqab i offentliga rum.

Mauricio Rojas - tidigare riksdagsledamot för folkpartiet och dessförinnan en av Sveriges mest stridbara debattörer - bor numera i Madrid där han är rektor vid högskolan för integration och internationellt bistånd.

När Nyheter24 når honom för en kommentar till den europeiska burkadebatten tar Rojas bladet från mun.

Han anser att heltäckande klädsel ska förbjudas över hela kontinenten.

– Min åsikt är att burka och niqab ska förbjudas. Det är en symbol för en extremt kvinnofientlig samhällsordning som förnekar kvinnans grundläggande rättigheter. En fortsättning på kvinnans "husarrest", säger Rojas till Nyheter24.

Men finns det inte de som frivilligt bär burka eller niqab?

– Det finns givetvis kvinnor som vill bära burka, precis som det finns de som vill bli omskurna, stenade eller slagna. det tillåter vi inte för det kränker människans värdighet. Samma sak ska gälla för burkan, det är en form av kvinnligt slaveri.

– Om man vill leva så ska man välja ett annat samhälle där sådant är accepterat, säger Mauricio Rojas till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.