1 av 2
- Foto: Fredrik Persson / SCANPIX /
2 av 2
- Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Maktkamp 24:s bloggpanel vecka 25

Opinionsmätningar, midsommarfylla och Piratbyrån hamnar i fokus när Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar veckan. Läs Emma Marie Andersson/Opassande, Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.


BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

Enligt en opinionsmätning som publicerades i onsdags leder de rödgröna knappt, enligt en från torsdagen leder alliansen stort. Vad innebär opinionsmätningsivern för väljarna och för politikerna?

Anders: Som tur är mediebevakar inte väljarna lika frenetiskt, och uppfattar nog bara de större dragen - moderaterna störst, centern ur riksdagen. En god politiker tar det kallt och förstärker kommunikationen kring kärnfrågorna, en mindre god får panik och försöker engagera schlagerartister.

Emma: Känner mig väldigt ambivalent till dem. Opinionsmätningar ska kanske vara ett hjälpmedel men börjar alltmer behandlas som ett facit att tjuvkika i. På sätt och vis kan det tänkas vara ett hjälpmedel i en fungerande demokrati - ett sätt att känna av vad folk vill och sådär. Men rätt ofta får jag intryck att att strategier ändras för största möjliga genomslag i mätningarna vilket inverkat menligt på ideologins styrka. Jag har inget principiellt emot att få en chans att veta att nåt inte är "populärt", så länge det inte innebär att tydlighet och ärlighet sorteras bort. Tävlingsinstinkt är bra, men kan skapa lite tunnelseende.

Johan: Enskilda opinionsmätmningar är sällan speciellt intressanta. Däremot kan ett större antal ge ledtrådar till rörelser i folkopinionen. På plussidan kan nämnas att politikerna får signaler som tvingar dem att agera i andra frågor än de egna hjärtefrågorna. Samtidigt finns risken att mätningarna tillåts styra debatten. Väljarna tenderar förstärka den tendens som mätningarna visar, eftersom många inte vill hoppa på ett sjunkande skepp. Mona Sahlin och Lars Leijonborg är exempel på politiker vars låga popularitet förstärkts av mätningarna, medan Carl Bildt och Maria Wetterstrand tjänat på dem. Mätningarna blir självuppfyllande profetior.

Intergritetsdebatten finns kvar i någon mån men Piratbyrån läggs nu ner och piratpartiet får allt mindre uppmärksamhet - är fildelningsdiskussionen över? Vem vann och vem förlorade?

Anders: Som Emma säkert svarar: Upphovsrättstriden är inte döende, den har bara tappat dramaturgi för medierna. Den behöver en ny vändning, bov eller offer. Piraterna leder, du eller dina barn fildelare fortfarande, men högern leder EU, så de kommer få det hårt. Att piratbyrån går vidare är ingen chock - vad på internet lever längre än ett decennium?

Emma: Jag personligen känner mig rätt fokuserad på att fortsätta driva frågorna trots den öronbedövande tystnaden från många medier, och det har jag i mångt och mycket Piratbyrån att tacka för. Så det var allt lite sentimentalt att se det stängas ner. Men det går också att se det som ett steg vidare i utvecklingen. Alla frön som planterades då, för fem-sex år sedan, har slagit rot och börjat gro överallt. De som vägrar se och lyssna idag kommer inte ha en chans i förlängningen att tiga ihjäl problematiken. Men jag erkänner att jag är otålig, rätt mycket av de integritetskränkande planerna väntar inte in Piratbyrå-generationerna. Det är bara att fortsätta, var vi än råkar samlas.

Johan: Jag tror varken att debatten är avgjord eller att någon vinnare ännu kan skönjas. Däremot är frågan komplicerad, och innehåller många målkonflikter. Frågan kommer finnas kvar länge till, men kommer kanske inte att få samma uppmärksamhet som under de gångna fem-sex åren.

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Anders: Det finns en video på företrädare för Lundin oil tillsammans med barnsoldater som nog läcker ut snart.

Emma: Jag hoppas faktiskt att det blir tvärlugnt den kommande veckan av helt själviska skäl. Skulle behöva ta det lite lugnt innan det är dags att springa gatlopp i Visby på Almedalsveckan.

Johan: Tyvärr lär väl midsommarhelgen leda till ett antal dödsolyckor på vägarna, och i hög utsträckning kommer dessa att vara kopplade till rattfylleri. Det är ett brott som ger skrattretande låga straff i Sverige, även i de fall där människor blir dödade eller skadade för livet. Vi borde diskutera slappheten mot rattfyllerister, och inse att hårda tag mot människor som konsekvent missköter sig – det finns gott om personer som dömts för tio, tjugo, trettio fall av rattyller – är betydligt rimligare än att straffa de skötsamma med alkoholmonopol och annat.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Anders: Michael Zand i Halmstad som är den första, och förhoppningsvis enda politikern som gått från Sverigedemokraterna och blivit välkomnad i Moderaterna. Detta för att de delar synen på invandrare, enligt Zand. Anskrämligt.

Emma: Beatrice Ask gjorde det igen! Den här gången handlade det dels om rättegångar utan åtalade på plats OCH en önskan om fler övervakningskameror. Kanske siktar hon på att vinna sitt egna bingo?

Johan: Just den här veckan, som ju ligger mellan prinsessbröllopet och Almedalen med dess störtregn av utspel, kan jag inte se att någon politiker har utmärkt sig särskilt mycket. Men det blir väl högre tempo vad det lider.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, meddelar det ryska försvarsdepartementet, rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.