"KD har en extremt dålig politik för hbtq-personer"

Kristdemokraternas Göran Hägglund tycker att han företräder det mest hbtq-vänliga partiet. – Jaha, det har jag aldrig sett, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Nyheter24.


ALMEDALEN. På måndagsmorgonen hävdade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i TV4:s Nyhetsmorgon att Kristdemokraterna är det mest hbtq-vänliga partiet.

Men uttalandet har fått många att reagera. Nu riktar såväl RFSL och Feministiskt initiativ kritik mot Hägglund.

– Jaha, det har jag aldrig sett. De har aldrig drivit de frågorna på något utmärkande sätt, så det är väl nytt i så fall, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Nyheter24.

"Historiskt har de haft en extremt dålig politik"

Även Riksförbundet för HBTQ-personers rättigheter, som kämpar för hbtq-personers rättigheter, kritiserar KD-ledaren.

– Historiskt har de haft en extremt dålig politik för hbtq-personer, säger Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, till Nyheter24.

Kristdemokraterna har en historia kantad av förslag och beslut som visat att de inte är hbtq-vänliga, snarare tvärtom, menar Westerlund. Bland annat var partiet länge emot att slopa tvångssterilisering vid könsbyte.

KD-politiker hävdade att homosexualitet går att bota

Flera kristdemokratiska företrädare har tidigare uttalat sig kritiskt mot att homosexuella par får gifta sig. Riksdagsledamoten Annelie Enochson har skrivit om "homoagendan" i RFSU och fått intern kritik.

Så sent som i maj hävdade en KD-politiker att homosexualitet går att "bota" med hjälp av bön.

– Det finns också kristdemokrater som drivit en del hbtq-frågor. Men jag tycker att man kanske ska markera lite tydligare på vilket sätt de tycker att hbtq-personers rättigheter är viktiga, och stötta personer inom partiet som faktiskt driver de här frågorna, säger Westerlund.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!