Förtidsröstning
Valdagen närmar sig. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

I dag börjar valet

Det är ett tag kvar till 14 september – men redan i dag kan över 100 000 svenskar rösta.


Detta gäller:

En utlandssvensk är en svensk medborgare som har utvandrat från Sverige.

För att betraktas som utlandssvensk måste du någon gång ha varit folkbokförd i Sverige.

Nu på torsdagen är det 45 dagar kvar till det svenska riksdagsvalet – något som innebär att de svenskar som bor i utlandet kan börja rösta. Enligt P4, som hänvisar till siffror från Statistiska centralbyrån, var 147 000 svenskar folkbokförda utomlands vid det förra riksdagsvalet.

Men långt ifrån alla utnyttjar den möjligheten. Förra riksdagsvalet så var det bara 45 000 av de 147 000 som faktiskt röstade.

Når inte alla röstberättigade

P4 har pratat med Hans LejsäterValmyndigheten som säger att det dels är så att många tror att det är mer komplicerat än vad det faktiskt är att rösta från utlandet. Men det är också så att Skatteverket inte har adresser till alla de som bor utomlands.

– En anledning är förstås att vi inte når alla som är röstberättigade. Vi har inte fräscha adresser i vårat register. Det är en stor anledning. Vi kan helt enkelt inte skicka ut material till alla som är röstberättigade, säger han till P4.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.