Soppkök Stockholm lägger ned.
1 av 4
Soppkök Stockholm lägger ned. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rörelsen tycker inte att politikerna gör tillräckligt.
2 av 4
Rörelsen tycker inte att politikerna gör tillräckligt. - Foto: Privat
Nu svarar politikerna på kritiken.
3 av 4
Nu svarar politikerna på kritiken. - Foto: Privat
Socialdemokraterna och Moderaterna har inte samma bild av hur arbetet fungerar.
4 av 4
Socialdemokraterna och Moderaterna har inte samma bild av hur arbetet fungerar. - Foto: Privat

M efter kritiken från Soppkök Stockholm: "Vi satsar"

Soppkök Stockholm gick i helgen ut och meddelade att de lägger ner sin verksamhet. Politikerna tar inget ansvar, menar de. Nyheter24 har pratat med borgarråden från Socialdemokraterna och Moderaterna, som är oeniga i frågan.


Debattartikel

I en debattartikel på Nyheter24 berättar Soppkök Stockoholm om varför de lägger ner. 

"Behövs rättigheter"

 Elin Jakobsson, tidigare aktiv i Soppkök Stockholm menar att de stora initiativen för att ta strid mot hemlösheten i Stockholm har uteblivit.

– Det behövs fler tillgängliga bostäder och ett socialt skyddsnät samt ett bättre samarbete mellan kommunerna och planer på nationell nivå. Det är alldeles för lätt att hamna i hemlöshet och svårt att ta sig ur det. 

Läs mer här.

I helgen kunde Nyheter24 berätta att Soppkök Stockholm lägger ned sin verksamhet efter två och ett halvt år.

Rörelsen skrev även en uppmärksammad debattartikel hos Nyheter24 i vilken de förklarade sin besvikelse över att politikerna brister i sitt ansvar.

– Vi har hållit på med det här i över två år och nu vill vi göra ett statement att det är dags för politikerna att ta sitt ansvar nu. Ett samhälle kan inte bygga på att vissa människor ska förlita sig på andra människors välvilja. Det behövs inte fler soppkök eller välgörenhet, det som behövs är rättigheter och politisk handling, sa Elin Jakobsson, tidigare aktiv i rörelsen, till Nyheter24.

"Verksamheten upphör inte"

De som jobbar mycket med hemlöshets-frågor är borgarråden. Moderaternas Anna Köning Jerlmyr, socialborgarråd, menar att arbetet med de hemlösa utvecklas hela tiden. 

– Även om Soppkök Stockholm slutar så upphör inte vår verksamhet, utan den utvecklar vi hela tiden. Vi har bland annat öppnat caféer på Södermalm i områden där det rör sig mycket hemlösa, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Vår strategi är att gå bort från soppkök och liknande till mer dygnet runt-verksamhet, så att en person inte bara kommer på kvällen och tillbringar natten. Vi vill jobba mer med varje enskild person, och det här är något som även Socialdemokraterna gett stöd för.

Att politikerna, som Soppkök Stockholm anser, förlitar sig på välgörenhet håller Köning Jerlmyr inte med om.

– Det där hör man i bland. Frivilligorganisationerna gör ett viktigt arbete men det är synd att man ska anklaga varandra i stället för att jobba tillsammans. Vi satsar över en halv miljard om året på hemlöshet och vi gör oerhört mycket. Men man kan alltid göra mer och vi för samtal hela tiden. 

Nya utmaningar

En utmaning för politiker som arbetar med dessa frågor är EU-medborgare som av olika anledningar rest till Sverige. Dessa personer lyder inte under samma lagar och omfattas inte av samma sociala skyddsnät som svenska medborgare. 

Bland annat skyddas en svensk medborgare över 20 år av en så kallad "tak-över-huvudet-garanti", som bland annat innebär att personen har rätt till akut boende oavsett tid på dygnet.

Köning Jerlmyr uppger att de arbetar mycket för hemlösa EU-medborgare, som ofta bor i tältläger eller på gatan, också.  

– Stockholm som kommun gör mer än andra kommuner i Sverige när det gäller hemlösa EU-medborgare. Vi har härbärgen och andra typer av verksamhet där personer kan få mat, duscha och hjälp med att söka arbete, säger hon och fortsätter:

– Så vi gör en rad insatser, men det är en stor grupp människor som vi måste möta på ett annat sätt, till exempel att jobba med att levnadsförhållandena i Rumänien blir bättre så att människor under förtryck inte behöver fly. Lagen ser ut på ett visst sätt, och den måste vi förhålla oss till. 

"Passiv politik"

Socialdemokraternas motsvarighet till Köning Jerlmyr är oppositionsborgarrådet Roger Mogert. Han är inte lika imponerad av hur staden skött problemen.

– Soppkök Stockholm har gjort ett bra arbete och jag delar deras frustration. Stockholm har haft en ganska passiv politik kring EU-medborgare och vi måste höja ambitionsnivån vilket vi från oppositionen har drivit på, säger han och fortsätter:

– Konkret har vi sagt att vi vill dubblera antalet enkla härbärgesplatser i Vinternatt, som ligger utanför "tak över huvudet-garantin".

Mogert säger att EU-medborgarna har exkluderats.

– EU-medborgarna har utelämnats. Arbetet med den traditionella hemlösheten är stabilt, men passivt med den nya gruppen.

Han tror heller inte att länder såsom Rumänien kommer att agera om inget görs.

– Nej, man sätter inte press på länderna genom att inte göra något alls. Det ända man gör är att skapa en mer otrygg stad och sämre levnadsförhållanden. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.