Förtroendet för Fridolin, Romson och Löfven sjunker.
1 av 4
Förtroendet för Fridolin, Romson och Löfven sjunker. - Foto: Pontus Lundahl
Regeringen misslyckades med budgeten och nu väntar troligtvis extraval.
2 av 4
Regeringen misslyckades med budgeten och nu väntar troligtvis extraval. - Foto: Claudio Bresciani
För Alliansens partiledare pekar kurvan uppåt.
3 av 4
För Alliansens partiledare pekar kurvan uppåt. - Foto: TT
I en artikel på DN återger de sin strategi inför extravalet.
4 av 4
I en artikel på DN återger de sin strategi inför extravalet. - Foto: TT

Förtroendet för de rödgröna ledarna rasar

Allt färre känner samma förtroende för Löfven, Romson och Fridolin, visar en ny mätning.


Samtliga resultat

Resultaten visar andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledarna den 8 december. Sifforna inom parantes motsvarar mätningen den 11 september. 

Åsa Romson 18 (31)

Stefan Löfven 39 (49)

Gustav Fridolin 30 (40)

Anna Kinberg Batra 33 (-)

Jan Björklund 33 (35)

Göran Hägglund 35 (36)

Annie Lööf 35 (26)

Jonas Sjösted 30 (37)

Jimmie Åkesson 23 (16)

Mattias Karlsson 14 (-)

I undersökningen, som är en webbundersökning och genomfördes 5–8 december, har 1 234 personer över 18 år svarat på förtroende för partiledarna. 

Förtroendet för de rödgröna partiernas respektive ledare rasar. Det visar en mätning som Aftonbladet och Sverige Tycker låtit genomföra. 

39 procent av svenskarna har i dagsläget stort eller mycket stort företroende för S-ledaren Stefan Löfven. Den 11 september i år var den siffran 49 procent. Även Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, liksom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, backar i mätningen.

Romson störtdyker 

Fridolin har tappat från 40 procent stort eller mycket stort förtroende till 30, medan Romson rasat från 31 till 18 procent. J­onas Sjöstedt går från 37 procent stort eller mycket stort förtroende i september till 30 vid den senaste mätningen.

Statsvetaren Jonas Hinnfors, som Aftonbladet pratat med, tror att väljarna är besvikna över det rådande politiska läget.

– Det fanns säkert väldiga förhoppningar, som nu har gått i stå. Regeringen har misslyckats med att få igenom budgeten, misslyckas med samarbete och tvingats utlysa ett extraval. Det är klart att man är besviken, säger han till tidningen.

Lyft för Lööf

Bland allianspartierna ser det annorlunda ut. För majoriteten av ledarna är siffrorna relativt oförändrade, med undantag för Annie Lööf som lyft rejält – från 26 procent stort eller mycket stort förtroende den 11 september till 35 procent vid senaste mätningen.

Stänger dörren för samarbete

Under morgonen har de fyra alliansledarna gemensamt signerat en artikel på tidningen DN:s debattsida. I artikeln slår de fast att en potentiell regeringsbildning över blockgränserna efter extravalet den 22 mars är uteslutet.

Alliansen, som återigen går till val tillsammans, menar att det största blocket ska få bilda regering. De vill även förändra riksdagsordningen gällande budgetomröstningen. Detta för att undvika en liknande situation i fall av att ännu en minoritetsregeringen röstas fram i mars.

"För att framöver kunna hantera det förändrade parlamentariska läget är två delar särskilt viktiga: tydlighet kring hur statsministern ska utses samt hur den konstellation som har störst parlamentariskt underlag ska kunna genomföra sin ekonomiska politik. De förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, genom lagstiftning eller överenskommelser", skriver partiledarna i DN samtidigt som de poängterar att de är villiga att diskutera dessa förändringar med den rödgröna regeringen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått minskat förtroende för de rödgröna ledarna?
Tack för din röst!