Moderata kommunpolitiker är inte överens om flyktingfrågan, visar en ny undersökning.
Moderata kommunpolitiker är inte överens om flyktingfrågan, visar en ny undersökning. - Foto: tt bild

Djup splittring inom Moderaterna gällande flyktingmottagande

Över hälften av Moderaternas kommunpolitiker vill reglera flyktingmottagandet så att färre får stanna i Sverige, enligt en ny undersökning.


Över hälften av alla ledande kommunala moderatpolitiker anser att Sverige ska reglera för att mindre flyktingar ska komma hit, enligt en undersökning som SVT gjort. Ungefär lika många tycker att det ska bli svårare att få permanent uppehållstillstånd i Sverige – något som går helt emot partilinjen.

Kinberg Batra håller inte med

– Jag tycker att det är viktigt att vi som ett av världens rikare länder kan ta ansvar när det är så många som måste fly på grund av krig och förtryck. Så ser världen tyvärr ut, men jag tar gärna en diskussion med till exempel kommunalpolitiker om hur vi kan bli bättre på integration, säger Anna Kinberg Batra till SVT. 

Väldigt många moderater tycker också att samtliga kommuner i Sverige ska tvingas ta emot flyktingar. 71 procent svarar ja på den frågan. 

Förlorade väljare till SD

Just asylfrågan har varit ett hett samtalsämne inom Moderaterna efter det dåliga valresultatet i september. För ett par veckor sedan skrev ledande moderater en debattartikel om att integrationsfrågan var en av anledningarna till att Moderaterna förlorade makten, och enligt SVT så hade var tredje väljare som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014 röstat på Moderaterna i valet 2010. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.