Nicolas Näsman.
Nicolas Näsman. - Foto: Privat

"I bland pratar folk engelska med mig"

Hur är det att vara en ung, svart kille i dagens Sverige? Hur ser diskrimineringen ut och varför tilltalas man på engelska ibland? Nicolas Näsman guidar oss #iminoritet.


Mer om #iminoritet

– Nyheter24:s artikelserie #iminoritet ska inför riksdagsvalet belysa hatet och diskrimineringen som drabbar minoritetsgrupper.

– Fungera som en guide för alla de som vet mindre om gruppen och för alla som vill veta mer.

– Naturligtvis är inte våra utvalda personer representativa för hela gruppen – de ger oss bara sin egna fördjupande och personliga bild. 

Känner du nu i efterhand att vi inte har lyft en grupp?

Hör av dig till Magda på: magda.omerspahic@nyheter24.se.

PROFILEN. Nicolas Näsman, 30, från Göteborg, berättar om hur det är att svart kille i dagens Sverige.

Nicolas, förklara för oss vad det innebär för dig att vara svart?

– För mig innebär min hudfärg att jag ofta tar på mig ett ansvar och en roll som jag egentligen inte vill ta eller ha. Jag kan ibland, mot min vilja och mitt förstånd, skämmas för andra människor med annat etniskt ursprung som inte följer den "svenska mallen" och detta resulterar i att jag försöker "kompensera" för detta.

– Att vara svart och kille innebär också att jag förväntas vara bra på basket, springa fort, kunna rappa, ha stor snopp, tycka om kyckling, känna någon som säljer gräs, ha rytmen i blodet och så vidare.

Berätta kort om dig själv, när insåg du att du inte var som "alla andra"?

– Jag levde ganska länge med föreställningen om att jag såg ut som alla andra även om jag ibland borde ha blivit påmind om mitt ursprung. Jag tror att jag, som barn, i meningen: "Du ser ut som en apa", helt enkelt såg däggdjuret och inte mitt biologiska arv.

– Som ensam mörkhyad på en hel låg- och mellanstadieskola var det praktiskt omöjligt att inte sticka ut. Skällsorden blev allt grövre och jag började till slut dra kopplingen mellan min härkomst och de fula öknamnen som jag blev kallad. Samtidigt fick jag för första gången möjligheten att vara stolt över mitt ursprung när jag i årskurs 4 redovisade om Colombia – landet jag är adopterad från. Det var första gången jag kände mig annorlunda på ett bra sätt.

Vilka problem stöter du på som svart kille?

– Jag förnekade vardagsrasismen fram till bara några år sedan då jag började se den för vad den är. Jag har haft väktare efter mig i affärer, blivit nekad tillträde till uteställen och nekad till att köpa saker på Blocket på grund av min hudfärg. På två timmar blev jag stoppad nio gånger av polisen i Halmstad när jag skjutsade omkring mina vänner som inte kunde bestämma vilken nattklubb de skulle till. Jag har helt sonika blivit påhoppad både verbalt och fysiskt då jag har vistats i det offentliga rummet.

– Ofta förväntas jag tala andra språk än svenska vilket försätter mig i situationer där jag egentligen inte borde bli obekväm men ändå blir det. Som när sköterskan utbrast när min son föddes: "It's a boy!". "Yeah!", svarade jag för att inte förstöra stämningen. Jag har på förhand blivit nekad lägenhetskontrakt tills det har visat sig att jag pratar alldeles utomordentlig svenska och att min pappa är vit som ett kex och civilingenjör.

– Ett stort problem är skulden jag känner över att vara svart, men framförallt man. Då jag rör mig ute sent och då jag på vägen hem märker att kvinnan framför mig är rädd för mig och till slut springer för sitt liv. Då det äldre paret jag möter helt sonika stannar, byter sida eller ändrar riktning innan vi har passerat varandra. Jag skäms över att jag skäms.

– Sen har vi alla dessa skämt som initialt kan uppfattas som harmlösa. Till exempel om någon skojar om mitt behov av att sola under vinterhalvåret, om mitt gissningsvis svårtvättade hår, skämt om bananer och frukt överlag, skämt om huruvida jag har rytmen i blodet eller ej, skämt om choklad kontra min hudfärg. Skämt som i syndaflodsproportioner blir tröttsamma.

Tycker du att diskrimineringen är tydlig och synlig?

– Ja, tyvärr är den väldigt tydlig i vissa avseenden och den tar sig många former. Exempelvis när min kompis Jonathan blev nekad tillträde till en lägenhet – som han hade skrivit kontrakt på – då hyresvärden träffade honom och konstaterade att han var mörk. Också då min bror, varje gång han åker buss mellan Sverige och Norge, råkar vara den som ”slumpvis” blir utplockad för stickkontroll – tolv resor, tolv stickkontroller.

– Men också då de tvingas hålla mitt flyg till New York i en timme – då jag själv hade fastnat i en så kallad stickkontroll – och de påbörjade en utredning grundad i min colombianska härkomst. Det är också diskriminerande att skicka ut viktig samhällsinformation på enbart svenska och att inte ha tolkar tillgängliga vid de större, statliga instanserna, vid sjukhus och så vidare.

Vilken är den rätta benämningen – det vill säga, vad är okej och vad är inte okej att säga om dig och till dig som svart?

– Nu kan jag ju självklart enbart tala för mig själv och för mig handlar det mycket om vilken laddning ordet har när det landar hos mig. Om någon skriker "blatte" har det inte helt osökt en negativ laddning, men om en vän beskriver mig, eller någon annan, som "blatte" så har det en helt annan laddning.

– Numera anser jag att ordet "n-ger" är ett ord som inte bör användas av någon. Jag tyckte, i min trångsynthet, att så länge inte jag själv tog illa upp så kunde jag och andra bruka ordet precis som vi ville. Men efter att ha läst på lite och blivit mer världsmedveten har jag kommit till insikten att ordet har för mycket negativ historia för att ens kunna användas av de svarta själva.

– Att beskriva någon som mörk, mörkhyad, svart, "invandrare" är okej för mig – dock när det är relevant.

Vad är du trött på att få höra?

– Blir du brun om du solar solarium? Får du rakt hår om du rakar dig? Hello, do you speak Swedish? Jag är inte rasist, jag har också en svart kompis… eller ja, han är en kollega. Blir du arg om jag säger "n-ger"? Vad bra svenska du pratar. Vart kommer du från, alltså egentligen? Vad är ditt riktiga namn? Längtar du aldrig hem? Känner du dig vit ibland? Hejar alla svarta på varandra?

Hur tycker du att partierna kan jobba mot hatbrott och diskriminering?

– Bättre integrationspolitik, mer kunskap i skolan. Barnen är vår framtid och det är de som har förutsättningarna att förändra. Jag tror på att möta barnen och ungdomarna på deras villkor, prata och diskutera om vårt mångkulturella samhälle och om vad som funkar bra och mindre bra. Om vad de tror kan vara jobbigt med att komma till Sverige från ett annat land men också att lyfta vad som är helt suveränt med att ha andra erfarenheter med sig hit.

– Vi måste fråga oss vad det är för värld vi vill lämna efter oss. Politikerna kan definitivt ge oss bättre verktyg och plattformar för att mötas, men ett stort ansvar ligger också på den enskilda individen och medmänniskan.

---

LÄS MER OM #IMINORITET:

DEL 1: Marwa Karim: "Folk undrar om jag vill leva ett 'normalt' liv"

DEL 2: Henrik Fannkvist: "Roligt när föräldrar får panik och väser: 'Titta inte på honom'"

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Dags att lämna plats åt dem i minoritet"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Nicolas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.