MEST LÄST

Det gick åt helvete

vanja wikström urbanista rose goldJaha hörrni. Det här med att jag skulle bli en friskus gick käpprätt åt helvete under mina tre sista semesterveckor. Någon som är förvånad? Inte jag. Tyvärr. Att få en så extremt bekväm och någon så vansinnigt motvillig mot all typ av fysisk aktivitet som jag att röra på sig två gånger i veckan ÄR en riktig rackarns utmaning. Det visste jag ju.

Men. Allt gick ju faktiskt fantaaaastiskt bra till en början. Detta tack vare min träningsbuddy glammis-Picklan. Tillsammans pushade vi och peppade varandra. Hon är (minst) lika negativt inställd till friskuslivet som jag, så vi förstod varandra precis och visste hur mycket som skulle till för att vi…skulle få till det här.

I tre veckor lyckades vi knata iväg till Friskis & Svettis två gånger i veckan – och vi MÅDDE SÅ BRA. Vi kände oss så SABLA duktiga. Och mitt sladdriga onda knä BLEV BÄTTRE. Hallef*ckingluleja!

 

Processed with VSCO with hb1 presetÄven de två första semesterveckorna gick det bra. Jag tog med mig joggingpjucksen till Portugallien – och ANVÄNDE dem. Bara en sån sak. Men sen gick det åt helvete. Tio dagar ensam med Iggy hos mamsen bjussade inte på några träningstillfällen alls, och mina ensamma dagar hemma ville jag INTE slösa på att knata till Friskis.

Men. NU är vi igång igen! I morse tog jag en powerwalk, lyssnade på (min å Jossans såklart he he) poddis och njöt av solen, vattnet och alla fina båtar jag såg på vägen. I morgon ska jag å Jossan på en pressfrulle som börjar 8.30, då ska vi ses kl 8 och promenera dit. Och på fredag har jag å Picklan bokat in ett Friskispass. Back on f*cking track!

Att två gånger i veckan få in en fysisk aktivitet av något slag är mitt #höstlöfte16. Det är nog en av de största utmaningarna jag någonsin antagit, för som ni vet ÄR jag ingen träningsperson. Men ett trasigt knä och en rygg sliten av att kånka runt på min goda lilla unge gör att jag motivationen finns där för första gången. Som jag ju beskrivit i tidigare blogginlägg.

Och det coola är, att den här gången har jag verkligen fått känna på det där som alla träningsmänskor alltid pratar om – det här med att man ”ju mår så braaaaaa” av att röra på sig. När jag försökt tidigare så har jag gjort det på klassiskt Vanja-manér – gått ALL IN och gjort för mycket för snabbt. Suttit fyra timmar på spinningcykeln, joggat runt Söder och lyft lösa vikter 7 dagar i sträck. Och mått PISS. Såklart.

Men den här gången har jag ju gjort det av rätt anledning, och därför känt att nu MÅSTE det göras på ett långsiktigt sätt. Så i fem veckor lyckades jag ändå hålla uppe det där med att röra på mig två gånger i veckan. Och nu fick jag äntligen uppleva det – jag mådde SÅ BRA. Jag KÄNDE verkligen skillnaden. Och det var magiskt.

Så nu jäklar ska jag tillbaks till det där må bra-iga stadiet. Mitt knä ska fortsätta bli bättre, och min kropp ska fortsätta bli starkare. Som sagt, jag vill kunna knyta mina egna skosnören när jag är 70.

Vi agerar livscoacher!

josefin och vanjaHappy clappy PODDISDAAAAG! Den här veckan bjussar vi ju på frågepoddis, och nåt vi märkte när vi gick igenom alla frågor (och det var måååånga – vad KUL!) var att nästan inga var av slaget ”Vad är er favoritfärg?”. Nej, det var stora, djupa och breda frågor OM LIVET som ställdes – så vi har nu gjort vårt bästa för att agera livscoacher och svara så vettigt vi kan.

 


Och eftersom vi är mänskliga GLÖMDE VI TOTALT BORT att utannonsera vinnaren av höstens maffigaste goodiebag (den man tävlar om genom att lägga upp en bild på Inspirationstagram på sitt höstlöfte och tagga med #höstlöfte16) – så vi förlänger helt enkelt tävlingen med en vecka. Så har ni inte tävlat än – GÖR´T! Den här goodiebagen vill man INTE missa, världens mest vardagslyxiga sätt att kicka igång hösten på.

 

josefin och vanjaI poddisen svarar vi på väldans många intressanta frågor (Var går gränsen för otrohet? Är vi svartsjuka? Hur gör man för att vara en positiv person? Hur har mitt och Niklas förhållande förändrats sen vi fick barn?), men min favoritfråga var nog ändå denna: ”Jossan – vad är det bästa med Vanja, och Vanja – vad är det bästa med Jossan?”.

Jossans svar var så fint att jag funderar allvarligt på att klippa ut det hon sa (snabbspola fram till exakt 45 minuter in i poddisen ni som e nyfikna) och alltid alltid alltid ha den ljudfilen i min telefon. Så har jag världens bästa pepp att lyfta humöret med när jag har en dålig dag. Fina fina Jossan, love her!

 

josefin och vanja poddGlöm inte bort vår vansinnesfråga Inspirationstagram som hittas här (Vanjas senaste hårobsession dyker strax upp där) och vår fabulösa Facebooksida som hittas här!

Dagens prickiga Momspo

vanja wikströmÄLSKAR prickar, så blev givetvis som gaaaaaalen när jag såg de här brallerna på Zara för några dagar sen. VIPS! …sa det, så låg de i en kasse på väg hem till mig. Att de dessutom är sköna som SATAN gör ju inte saken sämre. Nya favoriter helt klart!

 

vanja wikström

vanja wikström

vanja wikström

vanja wikströmPjucks / Kavat
Brallor / Zara
Tisha / Fått av Jossan
Jacka / Mango
Väska / Zara
Hår / Stylat med solkräm, såklart!

 

vanja wikström

vanja wikströmHa en happy clappy dag nu hörrni! Min tisdag ser ut som en riktig rackarns virvelvind när jag kikar i almanackan – en rolig sådan! Det ska spelas in rörligt material med Jossan, vi ska göra en frågepoddis, jag ska äta lunch med en spännande person OCH jag ska käka middag med mina tjejkompisar i kväll, wooohoooooo!

Ett litet försvarstal

niklas malmqvistJag känner att jag behöver skriva av mig litegrann angående responsen på det här inlägget. Det här med sömn är SÅ SVÅRT att förstå, så jag hajar att vissa av er blev provocerade. Någon skrev att jag daltar för mycket med Niklas, någon annan att jag känns medberoende osv. Och jag förstår till 100% att ni bara vill mig väl, och att detta kommer sig av att ni bryr er om mig och vill att jag ska ha det bra – så TACK för det, verkligen och uppriktigt. Jag kände kärleken även i era kommentarer.

Men. Det här med sömn alltså. Tyvärr så GÅR det inte att förstå förrän man antingen upplevt det själv, eller lever nära någon som lider av insomni. Det handlar inte om att ”sova dåligt ibland” och ”vara lite trött”. Nej, det handlar om utmattning på en sån extrem nivå att man konstant balanserar på randen till nervsammanbrott. Det handlar om att sjunka ner i depression för att energin att leva sitt eget liv nästan ALDRIG finns där, och för att tanken på att på grund av denna sjukdom missa så stora delar av sitt liv är förtvivlande.

En av er lämnade den här kommentaren: Tror så många tar det för lätt det här med sömnen, de förstår inte att det kan vara något man inte kan styra själv… Min mamma har haft/har stora sömnproblem. Under mina första år sov jag och min syster med pappa i annat rum. I perioder när hon sovit som sämst har hon varit i jättedåligt skick och tillomed blivit inlagd på psyket. Så sömnproblem är inget man bara ”löser själv”.

På ett sätt var det skönt att någon förstod, på ett annat sätt är det fantastiskt att så få inser vad vi har att göra med – för det betyder att det inte drabbar så många. Något som i vårt fall inte alltid är positivt eftersom den hjälp som finns att tillgå är minimal. Folk KAN INGET om det här, det har vi märkt. Och då ska ni veta att Niklas i tio års tid har letat och letat och kämpat och kämpat och testat och testat det ena med det tredje.

Men det har alltid kokat ner till att den som försökt hjälpa haft för lite kunskap, och hjälpen har uteblivit – alternativt orsakat ännu mer störningar på sömnfronten. Fruktansvärt frustrerande när det enda man vill är att det ska BLI BÄTTRE.

 

familjen wikström malmqvistSen en tid tillbaka är det dietspåret som undersöks – hur påverkas kroppen (och därmed sömnen) av olika födoämnen? Exakt rätt dos av magnesium i kombination med kalcium är viktigt till exempel. Tidpunkten dessa ämnen intas är också avgörande. Niklas agerar kemist och forskar och testar och grejar och donar. Om någon av er känner till en riktigt duktig dietist som skulle kunna vara intresserad av att ta sig an ett fall som Niklas så hojta GÄRNA.

Eftersom sömn är ett så komplext område där det tyvärr finns alldeles för lite forskning och alldeles för lite hjälp att få så har Niklas fått ta reda på det mesta själv. Löser han någonsin sina problem får han skriva en bok och starta en sajt – så att andra i samma situation ska få tillgång till mera information, för det behövs verkligen.

 

niklas malmqvist 2Och sen måste jag också inflika att även om jag absolut dragit det tyngsta lasset på nattfronten, så finns det fler tillfällen att dela på föräldrajobben. Och där levererar han MVG++. Det är som ni vet alltid Niklas som lagar mat (och handlar) hemma hos oss. Det är alltid Niklas som lämnar på föris (vi hämtar varannan dag). Varje morgon kommer han in och hämtar grodan, och sen ligger jag kvar i sängen och myser (alt sover lite mer om jag behöver) tills jag väljer att gå upp. På samma sätt som jag gör vad JAG kan för att förenkla hans liv, så gör han vad HAN kan för att förenkla mitt. Han är världens bästa och mest engagerade pappa, och en fantastisk partner in life.

Har ju sagt det tusen gånger tidigare, men nåt som gör att jag verkligen älskar att leva med Niklas är hans fantastiska humör. Han är (nästan) alltid positiv, tycker att allt är möjligt och är extremt svårirriterad. Att han pallar ha ett sånt grymt bra humör och en så fin inställning till livet när han går på så extremt mycket mindre bränsle än nästan alla andra är ett under.

Jag vet ju hur jobbigt jag tycker ALLT är när jag sovit dåligt i EN natt, eller TVÅ. Att ha 15 års überpissigt sovande bakom sig men ÄNDÅ lyckas vara en härlig person tycker jag är värt ett helt gäng stjärnor i himlen. När jag frågar hur han pallar med det säger han att det helt enkelt ”blir för deppigt annars”. Om han skulle låta sitt mående påverka sitt beteende skulle hans liv bli lika überpissigt som hans sovande.

Hursomhelst, vi gör så gott vi kan som familj – utifrån just våra personliga förutsättningar. Den eviga jakten på en lösning vad gäller sömnen hoppas jag ska få ett slut såklart, men tills vi nått dit får vi jobba som ett team och ta hand om varandra på de sätt vi kan för att ta hand om vår familj.

(Alla fina bilder är tagna av KajsaCharlotta.se)

 

Att köpa barnvagn…

                                                                                                       I stolt samarbete med Prisjaktvanja wikström barnvagn joolz day glammom skötväska3… är något jag skulle tippa att sisådär 100% av oss päron gjort, och det är en rackarns investering kan man väl säga. För barnvagnar är INTE billiga. Och just när man gör såna här stora investeringar så är det toppenviktigt att man jämför priser på det man ska köpa. Det finns verkligen TUSENLAPPAR att spara.

 

vanja wikström barnvagn joolz dayVår barnvagn är en Joolz Day, och när man kollar på Prisjakt så kan man antingen köpa den för 13 500 kr, ELLER så köper man exakt samma vagn – för 10 490 kr. Hittade via Prisjakt ytterligare ett ställe som sålde vagnen för endast 9 990 kr, så genom att jämföra kan man alltså spara 3 510 spänn på bara ett enda köp.

 

vanja wikström barnvagn chicco litewayNär Iggy började föris styrde vi upp en paraplyvagn, en Chicco Liteway, och även den kan man spara pengar på. 500 kr får man över i plånkan om man slinker in å jämför och handlar där det är billigast, istället för att ta första bästa återförsäljare.

Kan också tipsa om funktionen ”bevaka pris” som dyker upp när man klickat in sig på en produkt man vill jämföra. Väljer man att bevaka ett pris får man ett meddelande av Prisjakt när priset sjunker (vid rea t ex), så kan man passa på att köpa när det är extra billigt. Fiffigt värre.

Perfekta sajten att ha koll på nu när det är förskolestart. Jämför sparkcyklar, höstskor – eller varför inte bärselar ni som har mindre kids? Och lova mig att göra nåt skoj för pengarna som sparas, ok?

Prisjakt hittar ni här!