MEST LÄST

Bästa ekodeon!

ekodeo co gerd vanja

För ungefär ett och ett halvt år sen började jag använda ekologisk deodorant. Jag testade mig fram, och fastnade för framförallt två olika krämdeos: Soapwalla och Deolicious (läs mer om det här). Det funkade toppen, tills sommaren kom. Då föll det på att alla krämdeosarna jag provade liksom blev till vita små (eller stora) bollar i armhålan.

Nåt som gick finfint så länge det var kallt nog att ha tröja, men när sommarvärmen kom och lilla linnet åkte på var det inte så himla kul att slinka runt med vita bollar droppandes från armhålorna. Så jag kapitulerade, och gick tillbaks till ”fuldeo”.

Men! Nyligen såg jag ekodeon c/o Gerd i någon tidning (eller något flöde?), och då slog det mig att jag ju fått tips både från er och från kompisar om den – att den som var som ”en riktig” deodorant, ekologisk – och som skulle FUNKA. Så jag köpte, provade – och är SÅ NÖJD.

 

ekodeo co gerd vanjaDen är fri från aluminium, parabener och alkohol, och det är ett svenskt märke som tillverkar den. Jag har för mig att det var NÅT med den som var liiiite ”sämre” än krämekodeos som typ Soapwalla och Deolicious (osäker dock?), men jag kan inte komma på vad det var. Men det viktigaste brukar ju vara att deon är just fri från aluminium, och det är den ju.

 

ekodeo co gerd vanjaHar använt den ett par veckor och måste säga att jag nog hittat hem. Den är skitbra! Inget svettlukt, och inget dåligt samvete över att man utsätter kroppen för fuldeo.

Den är unisex och finns även som parfymerad (jag föredrar dock lite doft), kostar 169 pix och hittas här! Vassegod för veckans bästa tips!

Varje droppe räknas

                                                                                       I stolt samarbete med Colgate-PalmoliveProcessed with VSCO with hb1 presetAtt när som helst kunna dricka ett glas kallt, gott och rent vatten är nåt vi i Sverige tar för givet. Faktum är, att rent dricksvatten inte är en självklarhet för hundratals miljoner människor (nästan var tionde person – varav en väldans massa barn), eller ens en rättighet. Det är en lyx.

Odrickbart vatten är den VANLIGASTE DÖDSORSAKEN i världen. Och även om det kanske inte påverkar just dig och mig här i stunden, så är den globala bristen på vatten snart ett faktum. 2030 har forskare beräknat att vattenbristen kommer slå globalt. Då är jag 52 år, och Iggy snart 17. Det är alltså inte särskilt långt bort.

 

Processed with VSCO with hb1 presetTillsammans med organisationen Water Aid har Colgate – Palmolive därför initierat en kampanj för att spara vatten. Den består dels i att vattenförbrukningen i den egna produktionen har minskats drastiskt, men handlar också om vad man som privatperson kan göra i sin vardag för att dra ner på vattenmängden man förbrukar.

För det är MÄNGDER vi pratar om. En genomsnittlig svensk förbrukar omkring 180 liter vatten per dygn. Och många av dessa litrar skulle aldrig behövts förbrukats egentligen. För eftersom vi inte upplevt hur det är att vara utan rent dricksvatten, så tänker vi inte på att spara det vi har.

Men som sagt, 2030 kommer vattenbristen vara global, men redan nu har till exempel Öland och Gotland problem med att kunna producera tillräckligt vatten, på grund av rekordlåga grundvattennivåer.

 

Processed with VSCO with hb1 presetMen. Det braiga är – att vi alla kan göra nåt åt det här! Med enkla medel kan vi tillsammans spara miljontals liter dricksvatten – som annars bara skulle slösats bort. Nu ska ni få några tips av mig på saker ni kan göra, och som jag innerligt hoppas att ni VILL göra. Det är ALLAS vårt ansvar att ta hand om den här planeten som vi dessvärre gör mer och mer illa.

  • Tvätta bara fulla tvättmaskiner.
  • Diska bara fulla diskmaskiner.
  • Spola inte i onödan, en enda spolning konsumerar nästan 4 liter dricksvatten.
  • Stäng av kranen när du eller ditt barn borstar tänderna. Vid 2 minuters tandborstning med öppen kran rinner 10 liter dricksvatten rätt ner i avloppet. Det motsvarar två dagars (!) vattenförbrukning i ett land där rent dricksvatten inte är en lyx att slösa bort.
  • Åtgärda droppande kranar och rinnande toaletter. En enda rinnande toalett kan på ett år dra 400 000 liter vatten, nåt som dessutom kostar ca 8 000 kr om man bor i hus och betalar för sitt vatten. Så förutom att göra planeten glad sparar man även stålars. Bra deal.
  • Ge det kvarblivna vattnet i dricksglas och karaffer till dina växter, istället för att hälla ut det i vasken och sen tappa upp ytterligare vatten (i t ex en vattenkanna) till växterna.
  • Gör eget bubbelvatten. Att köpa bubbelvatten är en dålig deal för både plånbok och miljö. Är det dessutom importerat från andra länder gränsar det till vansinne om jag får säga vad jag tycker.
  • Lär dina barn att rent dricksvatten inte är en självklarhet, och att det inte är nåt vi får slösa. Vill de (som alla barn) leka med vatten får de göra det med begränsade mängder i bunkar/koppar/kastruller/badkar. Inte under en rinnande kran. Vi är toknoga med detta vad gäller Iggy. Det är framförallt Iggys generation som kommer behöva brottas med problemet global vattenbrist, så de om några måste lära sig att spara på vatten.

 

Processed with VSCO with hb1 presetHoppas att ni alla fått er en tankeställare kring nåt som jag tror att vi är många som tar för givet, och att vi tillsammans gör det vi kan för att sluta slösa på vårt dricksvatten. Varje droppe räknas!

Och när det är dags att tvätta favorittröjorna nästa gång hoppas jag att det här inlägget ligger i bakhuvudet och lurar, så att maskinen inte går igång förrän den är full.

Vi röjer runt i Mall of Scandinavia

                                                                                 I stolt samarbete med Ellos

Förra helgen gjorde vi en klassisk barnfamiljspryl – vi röjde runt i Mall of Scandinavia. HEEEEELA dagen. Det var tänkt att vi mest skulle dit å kolla in bygget, och sen slinka hem. Men nej nej. Vi fastnade (såklart) ända till sena kvällen.

Vi spanade in Ellos-butiken som precis öppnat, och fick med oss nya fräsiga koppar hem (har stört mig lite på att de koppar vi har här hemma inte har öron). Sen lekte vi, käkade lunch, lekte, fikade, lekte, åt middag – och lekte. Och shoppade. En riktig heldag, med andra ord.

Väldigt kul ställe måste jag säga, och fantastiskt bra med kids! Fanns HUR mycket som helst för Iggy att göra; små lekplatser, roliga butiker – till och med viloplatserna som fanns utsatta lite här och där var spännande. Rekommenderas!

Vi bjussar på gratis livepoddis!

josefin-vanjaBoka in nästa lördag, för då livepoddar jag å Jossan på Social Media Party, wooohoooo! Det är ett gratis (jippiiee!) evenemang för alla som är intresserade av blogg, podd- och influencervärlden med föreläsningar, snabbkurser, happenings och en massa massa skoj. ÅSSÅ livepoddisar!

Vet inte vilken tid vi ska podda än, men evenemanget pågår mellan 10-16. Det är begränsat antal platser, så boka din gratisbiljett här så hoppas jag att vi ses nästa lördag!

Att dela upp helgerna

vanja wikströmSen en tid tillbaka har ju jag och Niklas börjat dela upp helgerna; en helgdag spenderar vi tillsammans hela familjen, den andra dagen tar en av oss Iggy och gör nåt kul så att den som blir kvar hemma får lite välbehövlig egentid. ”Egentid” alltså, vilket ord. Ett ord jag inte ens visste existerade innan vi fick barn. Nåväl.

Vi kör ett schema på varannan vecka; varannan vecka gör jag och Iggy nåt ihop på helgen, och varannan vecka gör Iggy och Niklas nåt ihop. Den här helgen är det min tur att få vara lite för mig själv, så Niklas och Iggy sov hos Niklas mamma i går. Kusin Ruben och Oliven sov också över, så Iggy var nog lycklig som tusan. Att hänga med kusin Ruben är bland det bästa han vet.

Detta gjorde alltså att jag i går fick en HEL KVÄLL helt själv (mysbyxor, soffa, överdrivet många tända ljus, makalöst gigantisk godisskål i knät = himmelriket). Ljuvligt deluxe. Jag fick även en HEL NATT för mig själv (det här med att få sova en hel natt rakt igenom är också nåt jag aldrig ens reflekterade över var en lyx innan vi skaffade barn, nu är jag glad om jag får några såna nätter på ett år). Och en HEL MORGON för mig själv.

Och det är HELANDE. Att bara behöva bry sig om SINA EGNA behov är f*cking magiskt. Batterierna laddas, energin fylls på. Och såklart måste det inte vara så här ”rejält”, med en hel natt på solokvist, nej – ett par timmar räcker långt. Vi har någon slags outtalad regel om att det måste vara minst omkring 6 timmar i sträck som den som ska få egentid ska få vara för sig själv.

Och just att få de där timmarna gör SÅ mycket. Eftersom det är helg när man får dem känner man att man verkligen ”får” ägna dem åt att bara ligga på soffan, inte göra nåt (om man inte vill). Inga måsten alls – bara slöa.

De blir också ett vattenhål; om man tycker att det känns j*vligt intensivt så har man de där timmarna att se fram emot då man vet att man får andas ut. Då man bara får VARA. EXISTERA. Utan att prestera – på nåt plan.

För mig och Niklas har det här upplägget verkligen varit fantastiskt. Man VET att man får sin egentid med jämna, återkommande mellanrum – vilket gör att stressen över att ”man aaaaldrig får vara för sig sjääääälv” blir mycket, mycket mindre. Vi har också blivit gladare, och uppskattar övrig tid mycket mer.

Helt klart ett framgångsrecept för vår del, så jag kan varmt rekommendera det till andra som känner behov av mer tid på egen hand. ”Egentid” alltså. Undrar just när det slank in i SAOL?