ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar
- Foto: Wikipedia/montage

Risken att utsättas för den här typen av brott ökar lavinartat

Ta reda på om du befinner dig i riskzonen och vad du kan göra för att skydda dig.


164 000 svenskar drabbades av ID-kapning under 2015, visar en ny Sifo-undersökning som är beställd av försäkringsbolaget MySafety Försäkringar. Det är en ökning med 56 procent från föregående år och innebär att det sker en identitetsstöld var tredje minut i Sverige.

Så stor är risken att du drabbas

Antalet utsatta har ökat i stort sett inom alla åldrar, men den åldersgrupp där den mest markanta ökningen har skett är i kategorin 30-44-åringar där 4 procent svarade att de själva drabbats. En siffra som motsvarar var 25:e person.

– Statistiskt betyder det att nästan hälften av en ålderskull riskerar att drabbas någon gång under 15 år, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Group AB.

PA Prabert vice koncernchef mySafety FörsäkringarPA Prabert, vice koncernchef på mySafety Group AB.

Undersökningen visar även att flest av de som själva drabbats eller känner någon som drabbats bor i en storstadsregion och att något fler män än kvinnor har drabbats: 101 106 män jämfört med 59 852 kvinnor.

Går att minska risken för att bli utsatt

Tyvärr kan du inte vara säker på att du inte får din identitet stulen, trots att du är en kvinna från en småstad som är äldre eller yngre än 30-44 år. Däremot kan du försvåra för gärningspersonen genom att aldrig lämna ut person- eller kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier.

Undersök även vilket skydd din hemförsäkring ger och se om det skyddet behöver kompletteras med en särskild försäkring. Om så är fallet har mySafety Försäkringar ett ID-skydd som hjälper dig om du skulle få din identitet stulen.

Läs mer om mySafety Försäkringars ID-skydd här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att få din identitet stulen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.