Förra året införde regeringen en löneskatt för 65-plussare.
1 av 3
Förra året införde regeringen en löneskatt för 65-plussare. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Faksimil Fria Tider
Inte enligt Nyheter24:s granskning.
2 av 3
Inte enligt Nyheter24:s granskning. - Foto: Nyheter24
Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
3 av 3
Sveriges finansminister Magdalena Andersson. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Nej, det är inte invandringens fel att regeringen höjt pensionärsskatten

Förra året införde regeringen en löneskatt för 65-plussare. Nu sprids en artikel om att det är på grund av invandringen. Men stämmer det?


Vad?

En artikel från Fria Tider påstår att den höjda skatten för pensionärer införs för att klara av kostnaderna för invandringen i Sverige.

Bildkälla: Faksimil från Fria Tider

Var?

Artikeln är publicerad i oktober 2014, men den fick ny spridning i förra veckan genom en Facebook-grupp som heter "Nej till gratis körkort och alla andra särrättigheter för invandrare".

Artikeln lades ut i gruppen flera gånger. Den delades sedan vidare därifrån av hundratals personer.

Bildkälla: Facebook

Vad talar för att påståendet är sant?

I texten hänvisar skribenten till en annan artikel från ekonomitidskriften Veckans Affärer. Tidskriften citerar finansminister Magdalena Andersson när hon säger att beslutet att höja löneskatten för pensionärer är taget för att få in mer pengar till statskassan.

– Givet det mycket allvarliga läget vi har i statsfinanserna och stora behov av att genomföra reformer så har vi gjort bedömningen att man kan göra en mindre justering just på den särskilda löneskatten för äldre, sade Magdalena Andersson till Veckans Affärer.

En forskningsrapport från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet från 2015 har räknat på hur flyktinginvandringen påverkar Sveriges statskassa. Rapporten visade att den varje år kostar drygt en procent av Sveriges BNP. För 2015 blev det en summa på runt 50 miljarder kronor.

Det som talar för att påståendet är sant är alltså om pengarna från den särskilda löneskatten för äldre skulle gå till kostnaden för flyktinginvandringen.

Magdalena AnderssonSveriges finansminister Magdalena Andersson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar för att påståendet är falskt?

I artikeln från Veckans Affärer, som Fria Tider använder som källa, framgår ingenstans att skattehöjningen skulle bero på invandringspolitiken.

Kopplingen som Fria Tider gör verkar alltså vara oerhört vag.

Slutsats:

Orsaken till att det fattades pengar i statskassan var att det gick dåligt för den offentliga sektorn, alltså till exempel vård, skola och kollektivtrafik.

Enligt Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet, gick den offentliga sektorn back med över 60 miljarder kronor under 2014.

– Därför behövde skatteintäkterna stärkas helt oberoende av de tillfälliga migrationskostnaderna som uppstod med start 2015, säger han till Nyheter24.

Regeringen jobbar utifrån en princip som säger att om flyktingmottagandet under en tillfällig period kostar mer pengar ska det inte betalas med extra skattehöjningar eller nedskärningar.

– Den särskilda löneskatten för äldre är alltså helt orelaterad till de tillfälliga migrationskostnaderna, säger Leif Jakobsson.

Påståendet i artikeln hos Fria Tider är alltså falskt.


Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du kritisk till vad du läser?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.