En bild med ett citat från den nyligen framlidne professorn Hans Rosling blev nyligen viral.
1 av 3
En bild med ett citat från den nyligen framlidne professorn Hans Rosling blev nyligen viral. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Facebook
Men frågan är om citatet stämmer?
2 av 3
Men frågan är om citatet stämmer? - Foto: TT Nyhetsbyrån
Hans Rosling.
3 av 3
Hans Rosling. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Hans Roslings citat har delats av tusentals – här är sanningen bakom

Ett citat som påstås komma från Hans Rosling har fått tusentals delningar på Facebook. Men stämmer det?


Vad?

En bild med ett citat från professor Hans Rosling, som tragiskt gick bort i tisdags, blev nyligen viral.

Citatet säger att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar.

Bildkälla: Facebook

Var?

Bilden spreds – och sprids fortfarande – på Facebook. Den lades upp av den moderata lokalpolitikern Tapani Juntunen. Hans inlägg delades sedan över 5000 gånger, rapporterar Svenska Dagbladet. Nu har han dock plockat ner bilden.

Hans RoslingHans Rosling. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar för att påståendet är sant?

Den virala bilden visar Hans Rosling och ett citat som påstås komma från honom. I teorin skulle citatet kunna stämma, men det är svårt att avgöra om man inte vet vad källan är.

Vad talar för att påståendet är falskt?

Kontroversiella bilder och memes som får stor spridning i sociala medier bör man vara extra kritisk till. Så även denna gång.

Hans RoslingHans Rosling. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Slutsats:

Citatet "För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar" kommer inte från Hans Rosling, utan verkar snarare komma från en Flashback-tråd.

Ursprunget till citatet kommer istället från en intervju med honom som Svenska Dagbladet gjorde när det stod klart att han skulle vara vinterpratare 2015.

– Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer kosta dubbelt så mycket som FN har för alla flyktingar i världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Och då säger inte jag någonting om de svenska flyktingkostnaderna, men vi borde ha öst in mer pengar för att hjälpa människor där de flesta är. Men man får inte göra det så ensidigt så att det antingen blir att hjälpa människor i Sverige eller på plats. Först och främst på plats. Rejält. Sen också välkomna flyktingar hit, säger Rosling i intervjun.

Hans Rosling kritiserar visserligen svensk biståndspolitik, men han har inte sagt att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar.

Citatet i bilden är alltså falskt.


Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dela saker i ditt flöde?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.