1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

Säkerhetsexpert: Det är alldeles för lätt att stjäla en identitet

Dick Malmlund: "Media vill ha en ständig tillgång till allt och hävdar att det finns någon form av etik hur man använder dessa uppgifter".


Om skribenten

Dick Malmlund har jobbat som säkerhetschef på H&M i 13 år och som polis i Stockholm i 5 år.

Nu driver han det egna företaget Dick Malmlund AB

Han sysslar också med föreläsningar och utredningar av intern brottslighet på olika typer av företag.

Han är även operativt ansvarig på Varningsinfo som fokuserar på bluffakturor och bedrägerier.

Offentlighetsprincipen är en av de viktigaste grundstenarna i den svenska demokratin. Den ger allmänheten och medierna en värdefull insyn i riksdag, regering, myndigheter, kommuner och landsting.

Denna möjlighet till granskning av offentliga uppdrag är det nog få som ifrågasätter. Det är när det gäller en öppen insyn i vanliga medborgares privata liv som problemen börjar.

För ett antal år sedan var det ingen svårighet att få ut andra människors passunderlag med bild, längd, hårfärg och namnteckning.

Idag inser alla det vansinniga i att lämna ut sådana uppgifter till vem som helst.

Under ett år begärdes mitt passunderlag ut 20 gånger och vid några av dessa tillfällen skickade passmyndigheten det till personer som satt intagna på kriminalvårdsanstalter i Sverige.

I mars 2004 fick bedragare ut adressuppgifter från Lantmäteriet om fritidshusägare bosatta i utlandet. Med dessa uppgifter skickade sedan bedragarna ut sophämtningsfakturor under namnet Kommunal Avfallshantering. Mer än 1000 personer lurades i detta bedrägeri som myndigheten möjliggjorde.

Via Skatteverket får man nu fram uppgifter om fullständigt namn, personnummer och adress. Med hjälp av lägenhetsnummer får man även uppgifter om övriga boende i samma hushåll. Personnummer och adresser på föräldrar och barn lämnas också ut.

Vill man sedan gå vidare och plocka fram inkomster, fastigheter, bilar med mera. så är det inga som helst svårigheter. Allt finns på nätet.

Personer som väljer att ha skyddat nummer hos sin operatör slipper få numret utlagt på olika söksajter som Hitta och Eniro. Tidigare innebar hemligt nummer att varken nummer eller namn fanns med. Idag betyder ”hemligt” nummer att namn adress och bild på huset där man bor ändå presenteras på dessa söksidor.

Media vill ha en ständig tillgång till allt och hävdar att det sedan finns någon form av etik hur man använder dessa uppgifter.

Jag är ledsen att behöva säga det men enligt min uppfattning har övertrampen varit alldeles för många.

”Här finns dyraste husen och lägenheterna”, ”De har dyraste bilarna”, ”De är rikast i ditt kvarter”, är exempel där offentliga uppgifter publiceras hänsynslöst och inte sällan utsätter vuxna och barn för som annars aldrig hade skett.

Beloppet som kidnapparna krävde när det gällde Fabian Bengtsson var direkt taget från en förmögenhetslista som publicerats i en tidning.

Jag tror att det finns förutsättningar att behålla en stor öppenhet men samtidigt göra det betydligt svårare för personer som vill använda offentliga uppgifter för att begå brott. Mycket handlar om sunt förnuft hos myndigheter och omtanke om andra människor och deras privatliv.

En enkel fråga att ställa sig på redaktionerna är ”vill jag att dessa uppgifter skall publiceras om min egen familj eller skulle tidningen ta in detta om det gäller chefredaktörens familj?”.

Dick Malmlund,
Säkerhetsexpert

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.