Polisen får skärpa sig.
1 av 2
Polisen får skärpa sig. - Foto: Tom Jerry Boman/ TT
Polisen ber allmänheten om tips inför sin nya grafiska design.
2 av 2
Polisen ber allmänheten om tips inför sin nya grafiska design. - Foto: Faksimil polisen.se

Lägg ner polisens Facebook: De förstår inte sociala medier

Att det är en resursfråga räcker inte som ursäkt – att Polismyndigheten inte kan hantera sina egna kanaler är absurt.


Det är hösten 2015. Vi kan inte längre skylla på att den tekniska utvecklingen går snabbare än vi hinner med, vi måste vara med.

Och kanske desto mer relevant: Personer i maktposition har en skyldighet att hänga med.

När polisen säger att de inte hinner med att bearbeta allmänhetens reaktion på sin informationsspridning, och syftar på reaktioner i form av näthat, så förstår jag den enskilde ordningspersonen. Hen har antagligen andra saker som bör prioriteras på sin dagordning och hens okunskap har sina förklarliga orsaker. Notera: Förklarliga, inte acceptabla.

För om vi istället tänker på organisationen Polismyndigheten och dess funktion som samhällsskydd, är detta fullkomligt katastrofalt.

Vi pratar alltså om personer vars huvuduppgift är att förebygga brott inklusive följa samhällets utveckling. Där klasskillnader, fördomar och grupperingar är centrala intresseområden i det dagliga arbetet.

Att samma personer inte har ordentlig koll på hatet som sprids mitt framför ögonen på dem, i deras egna kanaler – blir plötsligt absurt.

När polisen bestämmer sig för att synas i sociala medier, något som snarare är ett krav än ett alternativ idag, så har de också en skyldighet att kontrollera och hantera dessa. Och inte bara för att slippa använda sig av en krishanteringsplan, något som polisen för övrigt inte verkar ha en särskilt utförlig version av.

Att det skulle saknas resurser är helt krasst, en usel ursäkt. Resurser som i det här fallet bör te sig i form av heltidsanställda som sköter polisens digitala kommunikation. Särskilt då som polisen (enligt sin hemsida) samtidigt vill utveckla sin grafiska design. Prioriteringsordningen tycks liksom vara lite skev här.

Nu råkar jag dessutom veta att poliserna (på lokal nivå) postar sina egna åsikter utöver allmän information, och sedan går de hem för dagen. Men inläggen riskerar naturligtvis att bli extremt virala, tillsammans med alla ogranskade kommentarer. Oops.

En poliskonstapel är självklart en människa i första hand, men i det här fallet är inte uniformen ett skydd utan en symbol för ett livsval fyllt av ansvar. Och om inte dessa brister kan täckas så ska man helt enkelt inte ha en facebooksida, och absolut inte en med öppet kommentarsfält.

Polisen, ta ert ansvar innan ni börjar surfa fritt, det är en självklarhet och inte en resursfråga. Skärp er!

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.