Journalisten och författaren Mina Dennert tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren.
1 av 3
Journalisten och författaren Mina Dennert tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren. - Foto: Privat / Facebook / TT Nyhetsbyrån
Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om.
2 av 3
Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om. - Foto: Privat
Hon kom till en vändpunkt – och i stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom.
3 av 3
Hon kom till en vändpunkt – och i stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Mina, 41, startade Facebook-grupp – som söker upp hat och krossar det

Näthat förpestar internet. Det finns överallt, hela tiden. Men det finns också de som tar upp kampen mot kränkningarna och hoten.


Journalisten och författaren Mina Dennert, 41, tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren.

Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om.

– Det var en helt vanlig kvinna jag känner, med vänner, barn och barnbarn. Hon var alltid trevlig när vi sågs, men på nätet delade hon de mest fruktansvärda lögner, hat och hets. Om muslimska män först och främst men även andra rasistiska inlägg, berättar Mina Dennert för Nyheter24.

– Det var så grovt att jag satt och skakade när jag läste, säger hon.

Mina DennertMina Dennert.

Det här blev en vändpunkt för Mina Dennert. I stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom – och ta det hela ett steg längre.

– Jag kände att jag var tvungen att börja säga emot. Första gången var jag livrädd. Det kändes som att det skulle dyka ner en bomb i brevlådan redan nästa dag. Men jag blev inte rädd för svaren jag fick. I stället blev jag stärkt, berättar Mina Dennert.

NäthatNäthat. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

För mindre än ett halvår sedan startade Mina "Jag är här!", en aktionsgrupp på Facebook där medlemmarna aktivt söker upp artiklar och kommentarsfält där det finns hat, rasism och sexism. Sedan slår de tillbaka – med motargument i en trevlig ton.

Bildkälla: Skärmdump från Facebook-gruppen

"Jag är här!" har vuxit snabbt och har i dag över 3 300 medlemmar, något som visar att det finns många människor som är trötta på det dåliga klimat som finns i många kommentarsfält på nätet, menar Mina Dinnert.

– Det är inte alltid lätt, för dem vi möter sysslar nästan uteslutande med mobbning, rasism och sexism. Det är väldigt få argument och väldigt många personangrepp. Det är ju det vi vill ändra på så då gäller det att föregå med gott exempel, säger Mina Dennert.


Bildkälla: Skärmdumpar från Facebook-gruppen

Personerna i gruppen kommer från alla möjliga politiska riktningar och bakgrunder. Gruppens syfte handlar i grund och botten om möjligheterna att styra Sverige demokratiskt, berättar Mina Dennert.

– Det är ju precis så här Hitler kom till makten. Det är bara ett eko som kommer att fortsätta att eka i oändligheten om vi inte slår ner på de här krafterna och börjar att tillämpa de lagar vi faktiskt har att tillgå i Sverige. Nazism och rasism är ju faktiskt förbjudet, säger hon.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du säga ifrån när du ser näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.