Modeåret 2009 enligt panelen

Stockholm Fashion Week by Berns är avslutad. Nu ska visningarna analyseras och diskuteras. Vi frågade modepanelen vad de tror om modeåret 2009.


Vilka var de största glädjeämnena på Modeveckan?

Eleonore Nygårds, Modette: För mig personligen var det Minimarkets visning, jag gillar att de håller samman kollektionen så starkt kring ett tema, den här säsongen maskerad. Sedan var det fantastiskt att se Fifth Avenue Shoe Repair ge sig på rutor.

Daniel Lindström, Cafe: Det mest positiva är det stora intresset från media – bloggare, morgontidningar, radio, teve, alla bevakar svenskt mode. För bara några år sedan var intresset från alla utom renodlade modemagasin, helst iskallt.

Signe Siemsen, Spy Bar: Vet inte om det fanns några, jag var inte imponerad av kläderna överlag. Men veckan känns mer och mer organiserad och det gillas.

Fredrick Federley, Hanky: Hela modeveckan är ju fest. Men som alltid är det roligt att följa och se de nya begåvningarna som får en skjuts framåt. Diana Orvings visning på Berns var en höjdare.

Robin Klang, Klang: De största glädjeämnena var att se stora märkena håller sina riktlinjer och lyckas göra dem bättre och bättre. Sedan tyckte jag det var kul att +46 var med och visade sina guldkorn.

 

Hur skulle du beskriva hösten 2009?

Karin Ström, Svenska Dagbladet: Bland många olika trender ser jag antistyling som den största, baskläder i enfärgade bekväma material. Annars så klart brittiskt överklassmode - skotskrutigt, västar, smokingdetaljer - och 80-talistisk powerdressing - axelvaddar, långa kjollängder, starka färger, midjekorta jackor.

Emma Veronica Johansson, Cosmopolitan: Dekadant, svepande, mystisk och full av integritet. Siden, stelt metallicskimmer och art deco i bakhuvudet, men inte på skjortkragen. Soareéklädsel hemma och blek hy, med dragning åt det rosa hållet. Långklänning/-kjol, gamla klicheér om lågkonjukturen visar sig stämma, trots allt.

Ida Pyk, Elle: Det finns två läger- de som ser en dyster höst med finanskris och kläder i dova, mörka toner och de som gör en kovändning och bemöter mörkret med humor och glamour.

Lukas Göthman, konstnär: Fashion blir en fin tröst när oron över världsläget börjar avta i takt med att det verkligen blir anledning till oro.

Thea Alexander, Kid of Tomorrow: Jag tror att modevärlden har påverkats rejält av den ekonomiska krisen och att hösten därför kommer att bli ganska klassisk, med svarta, gråa och rena toner. Dock så skulle det nog vara bra om någon vågade ta det färgglada steget och gjorde något annorlunda.

 

Med alla orostecken och uttalade farhågor, ser du optimistiskt på Modesverige framtid?

Karin Bylund, Modeflickan: Det är hårda tider för modebranschen nu, men tack vare alla driftiga och innovativa människor som branschen består av så ser framtiden ljus ut. Förmodligen kommer fler lågpriskoncept att växa fram.

Ida Pyk, Elle: Jag har levt i finanskris i större delen av mitt liv och ändå lyckats vara modemedveten. Mode handlar om ett sätt att uttrycka sig genom kläder, inte om börsnoteringar.

Eleonore Nygårds, Modette: Jag ser absolut optimistiskt på framtiden, de designers man pratar med säger snarare att de känner att de måste bli ännu mer kreativa i svåra tider och det tror jag också. Det är när slantarna tryter som man måste vara uppfinningsrik.

Fredrick Federley, Hanky: Intresset för svenskt mode ökar för varje år. Jag tror att det kanske kan komma att konsumeras mer restriktivt men det ökade intresset väger upp det. Jag tror därför på tillväxt framöver också men kanske i något makligare takt.

Frida Fahrman, Metro: Absolut, speciellt med tanke på vad mycket fint och kommersiellt gångbart vi har att vänta oss redan till, nästa höst. Mode är något som aldrig går ur tiden, det är bara trenderna som kommer och går.

Vad kan du inte vara utan i garderoben i vår?

Ingrid Hedström, Dagens Nyheter: Äsch, det jag inte kan vara utan är min gyllene vintagejacka från Jacques Fath som jag hittat i Paris och ska ha med smala svarta byxor och svart polotröja. Grå mockaboots. Men det är ju inget trendsvar, det har du väl ingen glädje av.

Tito Frez, frisör: Min stickade Christian Dior tröja med swarovskistenar på puffärmarna. Och så Chanels minkpannband la Rafel Nadal.

Jonas Kleerup, gallerist: Mina gamla trotjänare - ett par knickers,eller plus four som de egentligen kallas, från Joe Caseley-Hayford. Hoppas på att hitta ett par liknande på Black Market inom snar framtid.

Mattias Jonsson, fotbollspelare: Årets färg är tydligen mimosa men jag tror inte jag hakar på den trenden. Vi i Djurgården har som mål att slå hockeyspelarna, och det är ingen svår match. Jag kimmer ha en skinnjacka, som alltid funkat bra.

Pierre Björk fotograf : Jag är klädd i H&M från topp till tå, förutom Levis 501 av 1947 års modell. Från H&M skaffar jag cashmere, bomull och polyesterjackor.

Alexandra Dahlström, Rodeo: I vår kommer jag ha vita skjortor, klackar höga som gazprom tower och en glad blick.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

Nas kommer till Sverige

1 timme sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

2 timmar sedan
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

3 timmar sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

idag 14:18
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?