Uppföljaren är här.
Uppföljaren är här.

Sin City 2: A Dame to Kill For'' kommer inte göra någon besviken

Nio år har gått sedan Frank Millers seriebaserade film Sin City såg dagens ljus för första gången och tog världen med storm. Nu är uppföljaren äntligen här och det är än en gång dags att träda in i staden där ingen går säker.


Vad tycker du om filmen?
Bli din egen recensent på:

Filmtipset här.

Läs också fler recensioner på Filmtipset här.  

Att storfilmen från 2005 skulle få en uppföljare var kanske föga förvånande. Robert Rodríguez och Frank Millers "Sin City" förtrollade såväl kritikerna som publiken med sin unika stil. Många är det som har väntat på att få återse karaktärerna och platsen som gjort sig känt för blodet och våldet och nu är väntan över. 

Tillsammans med såväl nya som gamla karaktärer bjuder Sin City: A Dame to Kill For på fyra berättelser, som alla är löst sammanlänkade. Likt sin föregångare är de alla baserade på Frank Millers seriealbum "Sin City". Nancy (Jessica Alba) dansar vidare på baren Kadie's men hennes sinne blir allt mörkare och inte en dag går då hon inte planerar sin hämnd på Rourke, mannen som förstörde hennes älskade Hartigan.

Pokerspelaren Johnny (Joseph Gordon-Levitt) anländer till staden för att utmana fel man i en spelomgång och Dwight (Josh Brolin) återser sin förra älskare Ava (Eva Green), ett möte som han helst hade varit utan. Marv (Mickey Rourke) fortsätter använda knytnävarna för att bana sin väg framåt och han lyckas bli inblandad i de flesta berättelserna som den här filmen är ihopbunden av. Hämnd, hat, kärlek och bedrägeri är bara några av temana som driver karaktärerna till de mest skrämmande handlingarna. Men vem kan man lita på i staden där alla tycks vara fyllda av ett ogenomträngligt mörker? 

Samma unika och häftiga stil som sist

Jag säger det direkt. "Sin City 2: A Dame to Kill For" kommer inte göra någon besviken. Filmen har samma unika och häftiga stil som sin föregångare. Den svartvita tonen, med några få utstickande färger, som blandas med snygga serietecknade klipp. De överdrivna actionscenerna, de snabba klippen. Karaktärernas monologer som utgör en stor del av berättandet. Allt är sig likt. I staden Sin City gror fortfarande samma mörker som vi fick ta del av i första filmen. Kärlek är ett falskt löfte och ingen går säker i staden som till slut blir döden för alla som träder in. Det är samma teman, men på något sätt blir konceptet inte uttjatat. Istället får jag en stark känsla av att uppföljaren kanske till och med är bättre än sin föregångare. 

Såväl karaktärernas monologer som handlingar känns snäppet vassare och här bjuds det på ett flertal slående repliker som verkligen greppar tag om en. De nya karaktärerna är intressanta och bär på spännande berättelser. Mina personliga favoriter bland nykomlingarna är Eva Green i rollen som den förföriska och manipulerande Ava och Joseph Gordon-Levitt som den charmerande pokerspelaren Johnny. Tillsammans med de gamla figurerna blir det en intressant mix av karaktärer, där alla har ett djup och en historia att berätta. Det blir dock komplicerat att hålla ordning på de olika berättelserna som filmen är byggd på. Tidshoppen är många och till slut ger jag upp i mina försök att hålla kolla på vem som gjorde vad vid vilken tidpunkt. 

Mycket våld

Jag har även väldigt svårt för extrema våldsscener på film och i "Sin City" tas våldet till en helt ny nivå. Jag förstår dock att det finns en skillnad på omotiverade våldsscener och det våld som "Sin City" visar upp. Våldet, blodet och de ständigt varma pistolerna hjälper till att skapa en känsla av den ständigt jagande faran som sjuder i filmen. Det smutsiga och ruttna som staden är byggd på kräver nästan den absurda mängden av våld. Dessa scener är inte mina personliga favoriter, men de bidrar definitivt till den stämning som gör filmen så speciell. 

"Sin City 2: A Dame to Kill For" är en värdig uppföljare som inte gör dig besviken. Träd in i staden på eget ansvar och fascineras av de snygga scenerna och de unika berättelserna. (Ett tips bara: försök inte hålla ordning på den kronologiska ordningen, risken är stor att du går vilse.) Välkommen tillbaka till Sin City! 
Skrivet av: Elina Hansi för filmtipset.se 

Se trailern här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.

SVT-tittarna försvarar Bianca Ingrosso: "Får mig att må illa"

igår 16:09
I "Carina Bergfeldt" berättade Bianca Ingrosso öppenhjärtigt om hur hon var nära att gå in i väggen – något som väckt en hel del reaktioner i sociala medier.