Kim blev världskänd över en natt – nu har hans video setts av miljoner

Kim Anderssons video har gett miljontals gåshud och tusentals mail har trillat in med förfrågningar och erbjudanden.


Kim Andersson är 27 år och bor i Östersund. Men han är ingen vilken 27-åring som helst. Det hela började när han hörde ett stycke av pianisten Chopin vilket väckte ett starkt intresse för piano. Kim fortsatte att lyssna på klassisk musik och det hela slutade med att han själv satte sig ned vid ett piano och började spela.


Men till skillnad från många andra pianister använder han sig inte av noter – utan har lärt sig spela väldigt avancerade pianostycken helt på egen hand, bara genom att lyssna på musiken och se framträdanden på nätet.

– Jag har alltid haft en livlig fantasi och var väldigt intresserad av TV-spel. Jag tilltalades av musiken och miljöerna i spelen, säger Kim.


Men hur lär man sig spela de stycken du gör utan noter?

– Är det någonting jag fokuserar på som faller mig i smaken, så kommer jag ihåg det, svarar Kim.

"Många sömnlösa nätter"

Kim berättar att de senaste året kantats av ångest och sömnlösa nätter. Men att han även under sina mörkaste stunder kunnat vända mörkret till en ljuskälla när det kommer till att hitta inspiration.


– En av de anledningar till varför jag inte satsat på det här tidigare är för att jag alltid känt en oerhörd prestationsångest, oavsett vad det har handlat om.

– Men när jag sätter mig ned och spelar inser jag att passionen är mycket starkare än ångesten. Den försvinner inte utan de samspelar kan man säga.

Men det är ju få som kan spela som dig, även med noter?


– Det blir jag så klart jätteglad över att höra. Men jag själv hittar ju fel och tycker aldrig att någonting blir bra nog.


Men för en svenne-banan måste du väl förstå att det är väldigt häftigt att någon bara kan sätta sig ned och "spela lite Mozart på fri hand?"

– Häftigt för mig är att ha absolut gehör, vilket jag inte har. Jag får ägna mycket tid och fokus åt att lyssna och prova mig fram. Jag kan memorera och hitta mönster i musik som jag sedan flätar samman.

Du blev ju viral under loppet av en helg, hur har responsen varit?

– Jag blir otroligt glad när jag ser vilken respons min video fått. Folk skriver från andra sidan världen och vill att jag ska spela på deras bröllop. Det känns väldigt kul att se att min musik är så uppskattad.


Hur ser du på framtiden?

– Självklart vill jag fortsätta att göra mitt bästa och utvecklas. Jag känner givetvis en enorm press nu, men även en ökad lust och drivkraft.

Just nu strömmar kommentarer från hela världen och videon har setts av närmare tre miljoner människor.

Här kan du se videon:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

1 timme sedan

"Songs of conquest" får släppdatum

2 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

3 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

3 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

3 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

idag 13:44
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.