Svenskt internettroll utger sig för att vara dömda mördare och våldtäktsmän

Ett internettroll skapar Facebookkonton där hen utger sig för att vara dömda mördare och våldtäktsmän. Personen härjar nu omkring på internet och skapar rädsla och oro hos användarna.


Att det är lätt att sitta och vara kaxig bakom ett tangentbord är kanske ingen nyhet. Mycket av de näthatet vi möter i dag kommer ifrån människor som valt att skapa fejkprofiler utan varken riktigt namn eller bild där de kan vara anonyma och på så sätt slippa stå till svars för hatet många av dem sprider på nätet.

En som nu blivit utsatt för ett extremt internettroll är Youtubestjärnan Joakim Lundell. Men det är inte sig själv Joakim tänker på, utan de som fallit offer för de gärningsmän profilen anger sig vara.


"Hjälp till att hänga ut personen så vi får fast honom"

Joakim berättar att trollet kontaktat honom från en profil som ser ut att tillhöra den 25-årige Youtubern från Norrköping som nyligen dömts till två års fängelse efter att ha våldtagit en ung kvinna samt tagit bilder på hennes nakna kropp. Trollet ska även ha profiler där han utger sig för att vara Anders Behring Breivik och den unge mannen som låg bakom den blodiga bitattacken i Motala.

– Jag förstår inte hur man kan göra någonting så vidrigt. Tänk för de som fallit offer till dessa gärningsmän, hur tror du det känns för dem? Jag är för första gången i mitt liv så arg att jag gråter, berättar Joakim.


Joakim tillsammans med de två systrar som föll offer för bitattacken i Motala. Tillsammans med sina fans samlade Youtubern in flera hundratusen till systrarna.

– Jag hoppas verkligen att de människor som vet vem den här personen är hänger ut honom och hjälper till att anmäla dessa fruktansvärda konton. Tillsammans kan vi få fast dem men då måste människor hjälpa till. Personen ska stå till svars för detta totalt genomvidriga beteende, säger Joakim Lundell.

Vet du någonting? Maila tips@nyheter24.se.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.

SVT-tittarna försvarar Bianca Ingrosso: "Får mig att må illa"

igår 16:09
I "Carina Bergfeldt" berättade Bianca Ingrosso öppenhjärtigt om hur hon var nära att gå in i väggen – något som väckt en hel del reaktioner i sociala medier.